Ingatlanpiac

2023.08.02. 16:52

Drágább lehet a lakáseladás

Egyről három, illetve háromról öt százalékra akarja növelni a kormány az ingatlanok, köztük a lakások eladása utáni ingatlanértékesítési adót, viszont újra bevezetné az adómentességet is egy bizonyos értékig.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Az adótörvénykönyvet módosító kormányrendeletet az economedia.ro szemlézte, mely azt írja, hogy a tervezett változtatás két hónap múlva lépne életbe. A rendelet előírja, hogy a tulajdonjog átruházásakor az épületet a hozzá tartozó földterülettel együtt értékesítő, illetve az építmény nélküli földterületet eladó magánszemély ingatlanértékesítési adót fizet, melynek értékét a következőképpen kell majd kiszámolni: a tranzakció értékének 5 százaléka lesz az ingatlanértékesítési adó abban az esetben, ha az eladott ingatlant maximum 3 éve birtokolta az eladó, de ha a tulajdonjog meghaladta a három évet, akkor az ingatlanértékesítési adó az eladási ár 3 százalékát teszi ki. Mint azt Fandly Marius, a Bihar megyei adóhivatal helyettes vezetője lapunknak elmondta, 2022 végéig volt egy 450 ezer lejes érték, ami alatt az ingatlaneladás adómentes volt, de 2023-ban eltörölték ezt, és bármilyen értékű ingatlantranzakcióra egy, illetve három százalékos ingatlanértékesítési adót kell fizetni, annak függvényében, hogy a magánszemély több vagy kevesebb mint három éve a tulajdonában lévő ingatlant akar-e eladni. 
A mostani tervezett változások kapcsán Fandly Marius kiemelte, hogy az csak a magánszemélyekre vonatkozik, vagyis ők kell kifizessék az 5, illetve 3 százalékos ingatlanértékesítési adót, függetlenül attól, hogy másik magánszemélynek vagy jogi személynek adják-e el az ingatlant. A módosítás továbbá csak eladás utáni tulajdonjog-változásra vonatkozik, például örökösödés vagy más típusú tulajdonjogi változás után nem kell befizetni ezt az adónemet. Fontos változtatás a rendeletben az, emelte ki Fandly Marius, hogy bár emelkedik az ingatlanértékesítési adó, viszont újra bevezetnék az adómentességet az első ingatlaneladásra 600 ezer lejes értékig. Ez azt jelenti, hogy míg jelenleg minden eladás után be kell fizetni ezt az adót, függetlenül az eladott ingatlan értékétől, addig, ha a módosítás életbe lép, akkor 600 ezer lej értékig adómentességet élvez a tranzakció, és csak a 600 ezer lejnél többért elkelt ingatlanok után kell befizetni az 5 vagy a három százalékos ingatlanértékesítési adót. 
Fandly Marius hangsúlyozta, hogy ez az adómentesség csak az első ingatlaneladásra vonatkozik. Vagyis ha „például van két tömbházlakásom, akkor az új rendelet értelmében, ha az egyiket eladom szeptemberben mondjuk 700 ezer lejért, akkor 600 ezer lejre nem fizetek adót, és csak a fennmaradó 100 ezer lejre fizetem ki az öt vagy a három százalékot, annak függvényében, hogy mióta birtoklom az ingatlant. Ha a második lakást egy hónappal később eladom mondjuk 400 ezer lejért, akkor erre az egész összegre fizetem ki az ingatlanértékesítési adót” – fogalmazott az adóhivatal-vezető helyettes, aki még nem tudta bizonyosan megmondani, hogy mikor lép életbe a módosítás. „Amíg nem jelenik meg a kormányrendelet a Hivatalos Közlönyben, addig semmit sem állíthatunk biztosan” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában