Ifjúsági világnapok

2023.08.01. 16:08

Az egyházmegye képviseletében váradi fiatalok is részt vesznek az ifjúsági világtalálkozón

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyét Oros Roland ifjúsági lelkész és Csíki Amanda pasztorális referens vezetésével 25 fiatal képviseli, akiket Böcskei László megyés püspök is elkísér erre a világméretű és sok szép lelki élményt ígérő eseményre.

Forrás: magyarkurir.hu

Ciucur Losonczi Antonius

A találkozó története 1984 virágvasárnapjáig nyúlik vissza, akkor Szent II. János Pál pápa hívta Rómába a fiatalokat, hogy együtt ünnepeljék a megváltás rendkívüli szentévének lezárását. Később a Szentatya levelében a világ minden fiatalját találkozóra hívta, majd hivatalosan is kezdeményezte az ifjúsági világnapok megünneplését. Minden összejövetelnek volt himnusza, mely eleinte a rendező ország nyelvén, később pedig egyre több más nyelven is megszólalt. Idén Portugáliában zajlik a találkozó, augusztus 1–6. között, melynek célközönsége a 18–35 év közötti fiatalok. Felmutatni a reményt a háborútól és szenvedéstől sújtott világban: ez lesz a 37. ifjúsági világtalálkozó (IVT) egyik fő célkitűzése, és több mint 330 ezren regisztráltak rá a világ kétszáz országából. Húszezer önkéntes is érkezett Lisszabonba, százötven különböző országból. Ugyanakkor több mint hétszáz püspök és húsz bíboros tart katekéziseket az esemény mottójához kapcsolódóan: „Mária felkelt, és sietve elindult” (Lk 1,39). 

Az IVT-t megnyitó szentmise főcelebránsa a hagyományoknak megfelelően a helyi püspök, Manuel Clemente bíboros, Lisszabon pátriárkája. Ez az esemény egyszerre szimbolizálja a találkozó nemzetközi karakterét és Portugália vendégszeretetét, amivel a zarándokokat fogadják. A fiatalok augusztus 2. és 4. között délelőttönként püspökök vezetésével nyelvek vagy országok szerinti csoportokban katekéziseken vesznek részt. Ezek helyszínei várhatóan templomok, iskolák, sportcsarnokok. A rendezvény csúcspontja pedig a szombat esti vígilia és a Ferenc pápa által vasárnap bemutatott zárómise.

A nagyváradi egyházmegyét képviselő fiatalok rendszeresen beszámolnak a történésekről Iosif Puia közreműködésével. „Vigyázzatok és figyeljetek egymásra. Használjátok ki ezt az időt és lehetőséget arra, hogy sok-sok kapcsolatot teremtsetek és barátságot kössetek a világ minden tájáról érkező fiatalokkal” – tanácsolta az elindulás előtt a székesegyházban Böcskei László megyés püspök. Mindenki kapott egy érmet és egy Bogdánffy Szilárd vértanú püspököt ábrázoló képet. „Az lenne a kérésem, hogy ezeket adjátok majd valakiknek oda, egy-egy fiatalnak. De ne csak a kezükbe nyomjátok, hanem próbáljatok mondani nekik valamit arról, hogy Szilárd püspök az életét áldozta a hitéért” – fogalmazott a főpásztor.

Az egyházmegye Facebook-oldalán megtekinthető videóösszeállításban Oros Roland ifjúsági lelkész arról beszélt: nagy izgalommal várják, hogy részt vehessenek a programokon, illetve, hogy ismerkedhessenek és láthassák azt, hogy mások miként élik meg a hitüket, imádkoznak, gyakorolják a krisztusi tanítványságot. Számára ez a harmadik ifjúsági világtalálkozó: 2012-ben Madridban vett részt először IVT-n, számára nagy élményt jelentett 18 évesen eljutni a spanyol fővárosban, s látni ott azt, hogyan imádkoznak együtt a fiatalok. Ami a leginkább megérintette és meghatotta, az a zárószentmise, amit Ferenc pápa celebrált, és melyen millióan énekeltek közösen, dicsőítették az Urat.

Egy másik beszámoló szerint a Budapestig busszal, majd onnan repülővel utazó fiatalok szerencsésen megérkeztek Lisszabonba. A repülőút ugyan kicsit hosszú és fárasztó volt, aludni nem sokat tudtak, de játszottak, beszélgettek, sokat nevettek, úgyhogy végül is jól telt. A regisztráció után elfoglalták szálláshelyeiket: egy hatalmas iskolakomplexum tornatermébe kerültek, egy német csoporttal együtt. A helyiek nagyon kedvesek és vendégszeretőek, mindent elmagyaráznak, segítenek – derül ki a beszámolóból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában