Közgyűlés

2023.08.08. 15:42

A megyei tanács kezelésébe került ideiglenes jelleggel egy útszelvény

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Tíz percet tartott a Bihar Megyei Tanács kedd délután az online térbe összehívott rendkívüli közgyűlése. Az egyik napirendi pont a Fő utcán található egykori pénzügyi palota, illetve poliklinika épületének felújításával volt kapcsolatos, éspedig a beruházás műszaki-gazdasági mutatóinak az aktualizálása volt a tárgya. Ennek szükségességét Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke azzal indokolta, hogy augusztus 11-én finanszírozási kérvényt akarnak benyújtani a 2021–2027 közötti Észak-Nyugati Regionális Program keretében. Korábban az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) is igényeltek támogatást, majd eldől, hogy melyiket hagyják jóvá, tette hozzá.

A második határozati javaslat azt tartalmazta, hogy a megyei tanács kezelésébe kerüljön ideiglenes jelleggel egy útszelvény, illetve néhány ingatlan. Ezek Nagyváradhoz és Fugyivásárhelyhez tartoznak közigazgatási szempontból, és jelenleg az Országos Közúti Infrastruktúrát Kezelő Társaság adminisztrálásában vannak. A megyei önkormányzat finanszírozási kérvényt szeretne benyújtani a 2021–2027 közötti Észak-Nyugati Regionális Programnak a közlekedésbiztonság növelését célzó tengelyén keresztül. Ugyanakkor szintén pályázni kíván pénzügyi támogatásra egy felüljáró építésére az 1-es országúton, ennek a majdani fugyivásárhelyi körgyűrűvel, illetve a metropolisz-övezeti terelőúttal való kereszteződésénél. Ehhez viszont az kell, hogy kezelési joggal rendelkezzen az adott útszakasz felett, ami a 440. számú útnak az 1-es országúttal való kereszteződésétől a Nagyvárad kijáratánál levő kis erdő melletti körforgalomig terjed. Ezt aztán megyei úttá is kell nyilvánítani, erre majd a következő rendkívüli tanácsülésen kerülhet sor, magyarázta Mălan.

A harmadik tervezet költségvetés-kiigazításra vonatkozott, ezt is, akárcsak a fentebb említett másik kettőt, egyhangúlag megszavazták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában