Együtt

2023.07.11. 17:55

„Tulipán” kirándulásokat rendez a PMNYE és a Nőszervezet

Az utóbbi időben számos nagy sikerű közös kirándulást rendezett a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete és az RMDSZ nagyváradi nőszervezete. A legközelebbi úti célok Csucsa és Bánffyhunyad, ezen a hétvégén, július 16-án, vasárnap.

Fotó:  A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Szilágyi Ibolya, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének elnöke a tegnap, a nagyváradi Fekete Sas palotában tartott sajtótájékoztatón felidézte, hogy az idén már három sikeres kiránduláson vannak túl: februárban Petőfi nyomában jártak Nagykárolyban, Erdődön és Koltón, áprilisban Hódmezővásárhelyre, Szegedre és Makóra kirándultak, míg júniusban Hatvan, Hollókő és Ófalu voltak az úti célok. Ezen túrák iránt akkora az érdeklődés, hogy nem sokkal azután, hogy meghirdetik őket a közösségi oldalakon, illetve csoportokban, már be is telnek a helyek. Igyekeznek mindig felkészülni, az érdekesebb tudnivalókról Anderkó Katalin földrajz és Bodóczi Erzsébet magyar szakos tanárnők mesélnek, így tulajdonképpen helyrajzi, történelmi és irodalmi ismeretekkel is gazdagodnak ezen kiruccanások alkalmával. Általában csatlakoznak hozzájuk az RMDSZ nőszervezetétől is, és előfordul, hogy EKE-tagok is velük tartanak. De nem csupán Magyarország és a Partium, illetve Erdély vidékein barangolnak, hanem Nagyváradon is szívesen ellátogatnak a múzeumba vagy az állatkertbe, magyarázta Szilágyi Ibolya.

Székely Hajnal, az RMDSZ nőszervezetének váradi elnöke, illetve a PMNYE ügyvezetője arról beszélt, hogy ezen a hétvégén, július 16-án, vasárnap a Kalotaszegi Magyar Napokra mennek. Útközben természetesen megállnak Csucsán is, ahol megtekintik az Ady-emlékszobát. Bánffyhunyadon aztán számos érdekes programot néztek ki maguknak. Nem szeretnék kihagyni a Kalotaszegi Magyar Napok fénypontját, vagyis a népviseleti mustrát és felvonulást. A terveik szerint meghallgatják Marosán Csaba színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagjának a szavalatát. Mivel Kalotaszeg nagyasszonyára, Gyarmathy Zsigáné Hory Etelkára, valamint Barcsay Domokosra emlékeznek az idei rendezvénysorozaton, az ő tiszteletükre megnyíló, Győr László által összeállított két kiállítást is megtekintik majd a Ravasz László Közösségi Házban, illetve Sinkóné Kalló Katalin varrottasait. De szabad program is lesz a Barcsay-kertben, mindenki kedvére nézelődhet, vásárolhat könyveket, vagy a kézműves és termelői vásáron egyéb portékákat, közölte Székely Hajnal.

Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ nőszervezetének országos elnöke azt emelte ki, hogy a PMNYE tevékenysége iránymutató és példaértékű abból a szempontból is, hogy a mintájára alakultak magyar nyugdíjasklubok és szervezetek Erdély-szerte, melyek évente országos találkozókat is tartanak. Az említett kirándulásokat „Tulipán” túráknak nevező Biró Rozália ugyanakkor bejelentette, hogy a támogatásával egy füzetet adnak ki a vasárnapi utazásról, melyet mindenki kézhez kap az induláskor. A kiadvány anyagát Kós Károly és Szabó Zsolt szerkesztő írásai, valamint az egyébként kalotaszegi származású Székely Hajnal édesapjának, Fekete Károlynak a feljegyzései, visszaemlékezései alapján állították össze. És ez csak a kezdet, az elképzelések szerint más kirándulások előtt is szeretnének megjelentetni hasonló kötetecskéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában