Találkozó

2023.07.04. 14:02

Partiumi Néptánctalálkozó XXI. alkalommal

Június végén XXI. alkalommal került sor a Partiumi Néptánctalálkozó megrendezésére Micskén. Közel háromszáz résztvevője volt az eseménynek. Három megye, Arad, Szilágy és Bihar néptáncosai jöttek el a találkozóra.

BN-összeállítás

Arad megyéből Nagyzerindről az Ibolyák Néptánccsoport, Szilágy megyéből Szilágyzoványról a Ciberke, míg Bihar megyéből a Százszorszép Köröstárkányból, a Sebes-Körös-menti Pacsirták és a Hármasfonat a Sebes-Körös völgyéből, a Gilice Paptamásiból, a Bodzavirág Berettyószéplakról, a Fényes Csokalyról, a Pitypang Szalárdról, a Szentjánosbogarak Biharszentjánosról, a Galagonya Borsról, illetve a házigazda Görböc Néptáncegyüttes voltak jelen. A bihariak sorát kiegészítette a Vadvirág Népdalkör Szentjobbról. 

A találkozó gyermekfoglalkozásokkal kezdődött. A népi gyermekjátékokat a Görböc Néptáncegyüttes tagjai vezették, míg a hangszeres kíséretét a Görböc Zenekar biztosította. Ez idő alatt a Miskolczy Károly Általános Iskola oktatói, Halász Ilona, Bagosi Éva és Demjén Annamária kézműves foglalkozásokat tartottak a gyerekek számára. Hozzájuk csatlakozott a margittai Gyöngyvetők Néptánccsoport műhelye is, ahol gyöngyfűzést lehetett elsajátítani. 

A gyermektáncház után a találkozó résztvevői istentiszteleten vettek részt a helyi református templomban, ahol Barabás Attila lelkipásztor igehirdetését hallgatták meg. Az idén új helyszínen forrt egybe a közösség az össztánc alkalmával, melyet hagyományosan az összetartozás jegyében lejtenek, így mezőségi és dunafalvi táncokat roptak a templomok árnyékában.

A viseletek kavalkádját a gálaműsor követte a Miskolczy Károly Általános Iskola udvarán lévő szabadtéri színpadon. A hivatalos megnyitón Hodgyai Edit, a Miskolczy Károly Általános Iskola igazgatója köszöntötte a találkozóra érkezett fellépőket és kíséretüket, valamint a micskeieket. Köszönetet mondott az együttesek vezetőinek, kihangsúlyozva, hogy az általuk nyújtott önkéntes munka jelenti az egyes helységekben létrejövő és folyamatosan működő művészeti oktatás lehetőségét az ott lakó gyerekek és fiatalok számára. Szoboszlai-Gáspár István lelkipásztor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-frakciójának tagja örömét fejezte ki, hogy egyre több gyermek és fiatal ölti magára színpompás népviseleteinket, és arra ösztönözte őket, hogy ne csak ünnepnap vagy találkozók alkalmával jelenjenek meg benne, hanem azok egyes darabjait a mindennapokban is beépíthetik ruházatukba, hiszen, ahogy a neve is mutatja, „népviselet”, viselet akár a hét bármely napján.

 

Szabó Ödön parlamenti képviselő ünnepi beszédében megköszönte a már több mint két évtizede folyó rendezvényszervezést, továbbá örömét fejezte ki, hogy a szülők támogatják gyerekeiket és ösztönzik őket a néptáncok, népdalok elsajátítására, lévén a néptáncmozgalom magyar közösségünk egyik alappillére. 

A táncbemutatók során láthattunk palatkai táncokat a Mezőségről, felcsíki polgári táncokat, szatmári táncrendet, csallóközi táncokat, szilágysági, köröstárkányi, kalocsai, felcsíki, délalföldi, rábaközi, küküllőmenti, makfalvi táncrendeket. Három megye képviseletében tulajdonképpen a Kárpát-medence etnikumainak tánca kelt életre a Miskolczy Károly Általános Iskola udvarán felállított színpadon, ugyanakkor népdalokat is hallhattunk a szentjobbi Vadvirágok Népdalkör előadásában.

 

A néptáncműsort vetélkedő szakította meg, a 16 résztvevőből Sánta István, a Csillagocska, és Csalók Mátyás, a Sebes-körös-menti Pacsirták Néptánccsoport tagja mérte össze gyors fánkevő képességét. Végül a verseny Csalók Mátyás győzelmével zárult, így átvehette a jutalomként járó egy tál fánkot. A találkozó végén Hodgyai Edit iskolaigazgató, a rendezvény főszervezője megköszönte a színvonalas műsort és színpadra szólította az egyes csoportok vezetőit, emléklapot nyújtva át a résztvevőknek. Megköszönte a „görböcös” szülők munkáját is, akik megvendégelték a találkozó résztvevőit. A főszakács, Torz Imre kitett magáért, estére híre-hamva se maradt a több száz liter ízletes bográcsosnak.

Az esti órákban már a lámpafény adta az igazi táncházhangulatot. A rendezvény, illetve a táncház dallamait a Soroglya Zenekar rendezte a húrokra.

A találkozó támogatói a Nemzeti Kulturális Alap Csoóri Sándor Programja, a Miskolczy Károly Általános Iskola és a Görböc Néptáncegyüttes szülői közössége voltak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában