Közlemény

2023.07.31. 15:52

Látogatható a Filozófiai kert a megyei könyvtárban

Az eredeti szoborcsoport 3D-s nyomtatóval készült másolata látható a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár előcsarnokában. A nagyváradi születésű világhírű szobrász, Wagner Nándor alkotását az idei Szent László Napok alkalmával helyezték ki.

Az eredeti szoborcsoporton Wagner Nándor húsz éven át dolgozott, 1977 és 1997 között, majd Budapestnek ajándékozta, ma a Gellért-hegyen áll. A mű egy variánsa Japánban látható.

A kompozíciót nyolc egészalakos szobor alkotja. Középen, egy kör peremén, öt nagy vallásalapító, Ábrahám, Ehnaton (IV. Amenhotep) fáraó, Jézus, Buddha és Lao-Ce áll, valamennyien a kör középpontja felé néznek. A körön kívül, egyvonalban három másik kultúrhéroszt sorakoztatott fel az alkotó: Assziszi Szent Ferencet, a buddhizmust Kínába elvivő, a csan- és a zen-buddhizmus alapítójának számító Boddhidarmát, valamint az erőszakmentesség modern apostolát, Mahatma Gandhit.

A Wagner Nándor főművének tartott Filozófiai kert augusztus végéig a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár előcsarnokában látható, a könyvtár nyitvatartási ideje alatt hétfőtől péntekig 8 és 19 óra között, illetve szombaton 9 és 13 óra között szabadon látogatható.

A Szent László Egyesület sajtóirodája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában