Felújítás

2023.07.07. 13:56

Külsőleg is megújult Nagyvárad ikonikus épülete, a Léda-ház

Homlokzati felújításon esett át Nagyvárad jelentős épített öröksége, a Léda-ház. Az épület idei külső és tavalyi belső megújulása révén méltó központjává vált a nagyváradi magyar kulturális rendezvényeknek.

Forrás: RMDSZ

RMDSZ-sajtóanyag

Az ikonikus Léda-ház történelmi jelentőséggel bír Nagyvárad városában, és a tavalyi valós birtokbavétel óta számos kulturális esemény és előadás otthonául szolgált. A felújításra vonatkozó döntés célja az volt, hogy az épület külsejében is visszanyerje az eredetihez közeli arculatát, és megfelelő környezetet teremtsen a kulturális rendezvények számára.

Forrás: RMDSZ

A munkálatok két fázisban valósultak meg. 2022-ben a belső részek kerültek átalakításra és felújításra. Az épületen belül új terek és funkciók jöttek létre, hogy megfeleljenek a rendezvények igényeinek. Az akusztikailag kiváló nagyterem multifunkcionális kiállítóteremként is használatba került a 2023-as Varadinum alatt. A kényelmes közösségi terek lehetőséget nyújtanak kulturális események, kiállítások, kisebb koncertek, színházi előadások és egyéb rendezvények számára. Az elmúlt időszakban itt került kialakításra a Horváth Imre hagyatékára épülő emlékszoba is. 

Az idén zárult le a második fázis, amely a Léda-ház külső megújulására fókuszált. Az épület homlokzata új színekben és megjelenésben tündököl, izgalmas és impozáns látványt nyújtva. Külső felújításával a Léda-ház még inkább kitűnik majd a városképből, és vonzza a kulturális események szerelmeseit. 

Forrás: RMDSZ

A felújítási projekt jelentős mértékben magánszemélyek támogatására támaszkodott, akik elkötelezetten hozzájárultak az épület újjáélesztéséhez és a kulturális élet fellendítéséhez. Az épületet birtokló Léda Alapítvány saját forrásai mellett a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az RMDSZ Bihar Megyei Szervezete is kiemelkedő támogatást nyújtott a projekt megvalósításához. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában