Programajánló

2023.07.03. 15:28

Idén is lesz Nyári Színházi Fesztivál a várban

Az előadások minden alkalommal 20 órától kezdődnek a vár nyári színpadán.

A nyíregyházi Mandala Dalszínház és az RMDSZ Bihar megyei szervezetének koprodukciójában idén is lesz Nyári Színházi Fesztivál a nagyváradi várban július 16. és augusztus 22. között. Hat előadásra számíthatnak az érdeklődők, a bérlet- és jegyárak nem változtak. A Partium Alapítvány mellett ezúttal a MAKET és az Újvárad folyóirat azok a partnerek, melyekkel együttműködnek. Mind a hat előadás kezdési időpontja 20 óra, illetve helyszíne a várban levő nyári színpad, és úgynevezett esőnapokkal is készülnek. Egy bérlet 99 lejbe kerül, a belépőjegy ára elővételben 25, a helyszínen pedig 30 lej lesz. Jegyeket és bérleteket az RMDSZ nagyváradi, Fekete Sas palotabeli székházában lehet vásárolni, naponta 10 és 15 óra között. 

Charley nénje

Július 16-án, vasárnap (esőnap: július 17.) 20 órától a Mandala Dalszínház mutatja be a Charley nénje című zenés vígjátékot, Mikó István rendezésében, aki színészként is közreműködik az ezredes szerepében. A társulat ezt tavaly márciusban játszotta először Nyíregyházán, és olyan slágerek csendülnek fel a darabban, mint például az Orchideák. Az angol Brandon Thomas Charley nénje című darabja minden színházi rekordot megdöntött már. Az 1892-es londoni, szilveszteri ősbemutatója óta nem telt el egy olyan nap, hogy a világ színházai közül valamelyikben ne játszották volna. Pesten először 1897-ben mutatták be a darabot, majd 1928-ban, Csortos Gyulával a főszerepben újították fel. 1970-ben Aldobolyi Nagy György új, fülbemászó, napi slágerként dúdolható betétdalokat komponált a műhöz, melyek dalszövegeit a szintén zseniális Szenes Iván írta. Nem véletlen, hogy a Charley nénjét az elmúlt 50 évben minden évadban műsorra tűzte legalább egy hazai színház. A Mandala Dalszínház Mikó István Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló Művész rendezésében mutatta be a darabot, melynek célja az igényes szórakoztatás. Nem csupán a magyar nyelven szóló kellemes melódiákért esett a választás a darabra, hanem a zseniális, fordulatokban és gegekben gazdag és igényesen megírt történet miatt is: Jack és Charley szerelmes diákok Oxfordban, akik imádottjaikkal csak gardedám társaságában találkozhatnak. Erre a célra kapóra jönne Charley Dél-Amerikába szakadt nagynénje, ő azonban késik, ezért a fiatalemberek egy barátjukat öltöztetik fel és mutatják be a lányoknak, mint Donna Lucia dAlvadorezt. Minden remekül alakul mindaddig, amíg az igazi tanti meg nem érkezik…

 

Ölelj át!

Július 23-án, vasárnap, 20 órától a Vidám Színpad Ölelj át! című produkciója lesz látható, Neil Simon romantikus komédiájában Götz Anna, Sajgál Erika, Pusztaszeri Kornél és Kálid Artúr lépnek színpadra. Soha ne mondd, hogy soha! George a felesége elvesztése után úgy érzi, soha többé nem tud és nem akar szeretni, ahogy Jennie-nek, a vonzó, frissen elvált színésznőnek is végleg elege van a férfiakból. De a sors és a véletlenek egybeesése egészen más fordulatot hoz az életükbe. Nevetős-sírós, léleksimogató történet, rengeteg humorral és küzdelemmel az újrakezdésért.

 

A szabin nők elrablása

Július 24-én, hétfőn (esőnap: augusztus 2., szerda) 20 órától A szabin nők elrablása, mely egy igényesen szórakoztató zenés vígjáték és egyben vallomás a vándorszínházról, mely bemutatja annak romantikáját, szenvedélyességét, örömeit és keserveit egyaránt. Zenés bohózat, mely virtuóz humorú jeleneteivel a régi vándorszínész-társulatok mindig is kedvelt darabja volt és máig visszatérő darabja a magyar színházak repertoárjának is. Igazi színészbarát darab, melyben a kiváló szerepek a társulat idősebb és fiatal tagjai számára egyaránt kínálnak lehetőségeket tehetségük megcsillogtatására. Kellér Dezső szellemes átirata a bécsi szerzőpáros (Franz és Paul Schönthan) eredeti színészbohózatát magyarországi viszonyok közé helyezi. A műfaj minden lényeges kellékét felvonultató vérbeli bohózat úgy mutatja meg a vándorszínészet-romantikáját, hogy egyben ízlésesen, finoman ki is gúnyolja azt, bemutatva annak kicsinyességeit, ripacskodását. A bohózat történetének meséjét Horváth Jenő (zeneszerző) és Szenes Iván (dalszövegek) dalai segítően színesítik, benne olyan slágerekkel, mint a Mások vittek rossz utakra engem, a Róza, magában túlteng a próza, vagy a címadó dal, A szabin nők elrablása. A történet elején Bányai Mártont, egy kisváros nagy tiszteletben álló főgimnáziumi tanárát ismerhetjük meg, aki titkon drámaírói ambíciókat dédelget, ám egy ifjúkori zsengéjét eleinte csak Rózának, a szobalánynak meri felolvasni. Élete nagy pillanata akkor jön el, amikor a városkába vándorszíntársulat érkezik. Rettegi Fridolin, a színigazgató ugyanis körbejárja a kisváros előkelőségeit, hogy látogatókat és támogatókat szerezzen pénzügyi nehézségekkel küzdő társulatának, s Bányaiékat is felkeresi, a tanár úr cserfes házvezetőnője pedig elfecsegi, hogy gazdájának van egy ifjúkori színdarabja: A szabin nők elrablása. Rettegi a garantált sikerben bízva – hiszen a szerző egy helyi potentát – ráveszi Bányait, hogy társulata színre vigye művét. A próbák és a bemutató pedig alaposan felkavarja a tanár úr családja és egyben a kisváros életét is.

 

Shakespeare Összes Rövidítve

Július 29-én, szombaton (esőnap július 31.) 20 órától egy legendás darab, a S.Ö.R. (Shakespeare Összes Rövidítve) tekinthető meg majd, az interaktív játék szereplői Kálid Artúr, Gáspár András és Kálloy Molnár Péter. Shakespeare összes művei két óra alatt! Rekordkísérlet több, mint két évtizede töretlen sikertelenséggel! Az előadás nemcsak nyomokban tartalmaz kötelező tananyagot. Színház az egész, és színész benne minden. Aki szereti Shakespeare műveit, s ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy valamennyit megismerje, ám úgy ítéli meg, hogy élete hátralévő része valószínűleg nem lesz elegendő ehhez, cseppet se búslakodjon. Bízza rekeszizmai működtetését a „NEM KOMPLETT SHAKESPEARE MŰVEK”-re, akik a nehéz körülmények ellenére (a nézők állandóan közbenevetnek) derekasan végrehajtják a már-már reménytelennek tűnő feladatot: bemutatják a „Komplett Shakespeare”-t.

S.Ö.R.
S.Ö.R.

Rátonyi 100

Augusztus 12-én, szombaton (esőnap: augusztus 14.) 20 órától a Rátonyi Róbert Színház érkezik Váradra, a névadója születésének tavalyi centenáriuma alkalmából összeállított Rátonyi 100 című tematikus operettgálával, Teremi Trixivel, Benkő Péterrel és Heller Tamással. A Rátonyi Róbert Színház emlékestje, mellyel névadójukra emlékeznek születésének 100. évfordulója alkalmából. A gálaműsorban képekkel, felvételekkel, történetek felidézésével emlékeznek az örök Bóni grófra, és felvillantják Rátonyi Róbert sok-sok arcát, egyéniségét, munkáját. A Társulat művészei és fellépő vendégei az operettirodalom legszebb melódiáinak segítségével varázsolják nézőiket az örök boldogság és vidámság világába. Töltse velük és a kiváló színész, Rátonyi Róbert felidézett emlékével, pályatársaival az estét.

 

Kabaréest

Augusztus 22-én, kedden (esőnap: augusztus 23.) 20 órától egy kabaréestre számíthatnak a nézők. Három a magyar vigasság címmel kétrészes zenés estet állítottak össze azon kedves nézőknek, akik szeretnek nevetni és rajonganak mindazért, amit úgy hívnak: KABARÉ! A fergeteges hangulatra biztosíték a műfaj három jeles képviselője, hiszen Heller Tamás és Beregi Péter érdemes művészek több évtizedes Mikroszkóp Színpadi, míg Nyertes Zsuzsa több évtizedes vidám színpadi múlt után a mai napig szórakoztatják a kedves közönséget, határon innen és túl!

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában