Áldás

2023.07.25. 08:36

Gépjárműveket áldottak meg a székesegyház mellett

Szent Kristóf ünnepe előtti vasárnapon, július 23-án, a 18 órakor kezdődött szentmisét követően Mons. Fodor József általános helynök és Pék Sándor esperes-plébános az utazók védőszentjének közbenjárását kérve megáldották a székesegyház mellett, illetve a Kanonok soron parkoló járműveket.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius 

Sokan hordanak maguknál Szent Kristóf-érmet, amit az autójuk slusszkulcsa mellé tesznek. Az ábrán egy férfi látható, aki egy botra támaszkodik, miközben egy kisgyermeket visz a vállán, és átgázol a vízen. Ő nem más, mint Szent Kristóf, a zarándokok, az utazók és a gépjárművezetők oltalmazója, a középkori legendák egyik legnépszerűbb alakja, aki a harmadik században vértanúságot szenvedett a hitéért. Bár a II. vatikáni zsinat kivette a világegyház történelmileg igazolható nagyjai közül, így a liturgikus naptárból is, azért a katolikusok a tizennégy segítő szent közé sorolják, s a képét napjainkban különösen az autósok és a motorosok hordják magukkal. 

A szájhagyomány szerint a hatalmas termetű Kristófot az a vágy fűtötte, hogy szolgálatait a leghatalmasabb úrnak ajánlja fel. Először egy király szolgálatába állt, de mert ez félt az ördögtől, otthagyta, és az ördög szolgálatába szegődött. Csakhogy az ördög is félt a kereszt jelétől – így jutott el Kristóf végül Krisztushoz. Ekkor egy remete azt a tanácsot adta neki, hogy ha Krisztussal akar találkozni, keresztelkedjék meg és legyen a felebarátai szolgálatára. Kristóf megfogadta a tanácsot, és úgy döntött, hogy egy híd nélküli folyón fogja átvinni a rászorultakat. Bár erős, izmos férfi volt, mégis egyszer, amikor éppen egy gyermeket cipelt át, úgy érezte, annyira nehéz a terhe, hogy alig tud tovább haladni. Már majdnem elmerült, de végül mégis sikerült átjutnia. A túlparton aztán a gyermek elárulta neki: ő nem más, mint Krisztus, az emberiség megváltója, és azért olyan súlyos, mivel a világ bűneit hordozza. Átvitt értelemben ugyanakkor valamennyien Kháron ladikján, Noé bárkáján, Kristóf vállán utazunk. Isten a tenyerén hordoz bennünket, valaki tehát visz minket, földi életünk túlsó partján pedig az örök boldogság vár ránk. „Hallgasd meg, Urunk, alázatos könyörgésünket. Áldd meg szentséges és hatalmas jobboddal ezeket a járműveket, amelyeket a nevedben megáldunk. Állítsd kegyesen az őrizetükre szent angyalaidat, és dicsőséges vértanúdnak, Szent Kristófnak a közbenjárására mindazoknak, akik ezekben utaznak, nyújtsd gondviselő oltalmadat minden veszéllyel szemben. Adj nekik mindig, mindenkor szerencsés megérkezést. Mutasd meg szolgáidnak az üdvösség útját, hogy kegyelmeddel támogatva eljussanak egykor a földi élet mulandó változatossága és vándorlása után az örök céljukhoz Krisztus, a mi Urunk által”, hangzott el könyörgésként, majd sorban meg lettek áldva a kerékpárok és személyautók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában