Beruházás

2023.07.18. 19:29

Aláírták a metropolisz-körgyűrű első szelvényének tervezési és kivitelezési szerződését

Forrás: Bihar Megyei Tanács

Ciucur Losonczi Antonius

Ilie Bolojan megyei tanácselnök hétfőn az általa vezetett intézmény székhelyén Florin Birta nagyváradi polgármester jelenlétében aláírta a metropolisz-körgyűrű első szelvényének tervezési és kivitelezési szerződését. Mint korábban lapunk beszámolt róla, az Asfamixt–Opr Asfalt–Dacia Faber-konzorcium tervezheti és építheti meg a metropolisz-körgyűrű első szakaszát. A közbeszerzési felhívásra hét árajánlat érkezett, a nyertes társulás nettó 70,1 millió lej értékben tett ajánlatot. A tervezésre négy, az engedélyek beszerzésére két, a kivitelezésre tizennyolc hónapot irányoztak elő.

„Ennek a hétnek a végéig a konzorcium leteszi a jótállási garanciát, és elrendeljük a munkálatok elkezdését. Első ütemben a műszaki tervet dolgozzák ki, szeptember végéig pedig a jóváhagyások is meglehetnek az illetékes szakhatóságoktól. Időközben, augusztus hónap folyamán előkészítjük az építkezési területet. Ősszel elkezdődhetnek a munkák a Félixfürdő és Nagyürögd közti útszelvényen. Legkésőbb 2025 tavaszán a metropolisz-körgyűrűn is lehet majd közlekedni. A legbonyolultabb annak a völgyhídnak a megépítése lesz, mely a 76-os országút és azon tó felett fog keresztülhaladni, ami Félixfürdő Nánhegyes felőli bejáratánál van” – nyilatkozta Ilie Bolojan.

Forrás: Bihar Megyei Tanács

Mint ismeretes, a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztérium finanszírozza a metropolisz-körgyűrű kivitelezését, mely beruházás az Anghel Saligny Program keretében valósul meg. A kormány 40 millió euró támogatást biztosít, a maradék összeget pedig a megyei tanács és Nagyvárad polgármesteri hivatala, körülbelül 10–12 millió eurót. 

Korábban a Porr Construct Rt. nyerte a metropolisz-övezetbeli körgyűrű második szelvényének tervezésére és kivitelezésére kiírt tendert, mely cég nettó 81,6 millió lej értékben tett árajánlatot. A körgyűrű 17 kilométer hosszú lesz, menetirányonként egy-egy sávval. Az első, 9 kilométeres útszakasz Nagyürögdtől a Félixfürdő bejáratánál a 76-os országút felett építendő völgyhídig terjed majd, míg a második, 8 kilométeres szelvény a viaduktól fog haladni Fugyivásárhelyig, Püspökfürdőnek és Alkérnek a megkerülésével, ebben az esetben a munkálatok már augusztusban elkezdődhetnek. A teljes metropolisz-körgyűrűt körülbelül másfél éven belül kellene használatba adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában