Nyári színház

2023.07.26. 08:14

A szabin nők elrablása a nagyváradi várban

A szabin nők elrablása című előadással folytatódott hétfő este az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a Nyíregyházi Mandala Dalszínház, a Partium Alapítvány és a Bihar Megyei Középiskolás Egyesületek Tanácsa (MAKET) égisze alatt zajló Nyári Színházi Fesztivál a nagyváradi várban.

Ciucur Losonczi Antonius

Az előadás megkezdése előtt, az RMDSZ Bihar megyei szervezete nevében Biró Rozália parlamenti képviselő köszönetet mondott mindazoknak, akiknek kiemelkedő szerepe volt a nagyváradi vár felújítása, illetve a nyári színház megépítésében. Ugyanakkor annak a 12 évvel ezelőtt útjára indított együttműködés fontosságára is kitért, amely a nyíregyházi Mandala Dalszínház és az RMDSZ, valamint az ifjúságot képviselő MAKET között jött létre. „Lényeges, hogy kitöltsük, birtokoljuk azokat a tereket, amelyek számunkra, nagyváradi, bihari magyarok számára érzelmi, kulturális és történelmi tartalommal bírnak”, hangsúlyozta.

Egy igényesen szórakoztató zenés vígjátékot láthatott ezután a közönség, és egyben vallomást a vándorszínházról, mely bemutatta annak romantikáját, szenvedélyességét, örömeit és keserveit egyaránt. És ismét színpadra lépett Mikó István színművész, aki néhány nappal korábban, a Charley nénjében már megörvendeztette játékával a nagyérdeműt. A történet elején Bányai Mártont, egy kisváros nagy tiszteletben álló főgimnáziumi tanárát ismerhettük meg, aki titkon drámaírói ambíciókat dédelget, ám egy ifjúkori zsengéjét eleinte csak Rózának, a szobalánynak meri felolvasni. Élete nagy pillanata akkor jött el, amikor a városkába vándorszíntársulat érkezett. Rettegi Fridolin (Mikó István), a színigazgató ugyanis körbejárta a kisváros előkelőségeit, hogy látogatókat és támogatókat szerezzen pénzügyi nehézségekkel küzdő társulatának. Bányaiékat is felkereste, a tanár úr cserfes házvezetőnője pedig elfecsegte, hogy gazdájának van egy ifjúkori színdarabja: A szabin nők elrablása. Rettegi a garantált sikerben bízva – hiszen a szerző egy helyi potentát - ráveszi Bányait, hogy társulata színre vigye művét. A próbák és a bemutató pedig alaposan felkavarták a tanár úr családja és egyben a kisváros életét is. A bonyodalmak egyre csak fokozódtak: váratlanul hazatért nyaralásából a feleség, megérkezett a rég nem látott barát, s a közelgő bukást sejtetve a szerző és a színigazgató között is egyre több nézeteltérés támadt a darab bemutatásával kapcsolatban. A bohózat tehát szórakoztató műfajának eszközeivel a polgári társadalom és a "bohém" művészvilág konfliktusát is bemutatta, de a darabból nem hiányozhatott a romantika, a szerelem és a házastársi féltékenység és civódás sem.

Három előadás van még hátra a nyári fesztiválból. Július 29-én, szombaton (esőnap július 31.) egy legendás darab, a S.Ö.R. (Shakespeare Összes Rövidítve) tekinthető meg majd, az interaktív játék szereplői Kálid Artúr, Gáspár András és Kálloy Molnár Péter. Augusztus 12-én, szombaton (esőnap: augusztus 14.) a Rátonyi Róbert Színház érkezik Váradra, a névadója születésének tavalyi centenáriuma alkalmából összeállított Rátonyi 100 című tematikus operettgálával, Teremi Trixivel, Benkő Péterrel és Heller Tamással. Augusztus 22-én, kedden (esőnap: augusztus 23.) egy kabaréestre számíthat a publikum. Három a magyar vigasság címmel kétrészes zenés estet állítottak össze azon kedves nézőknek, akik szeretnek nevetni és rajonganak mindazért, amit úgy hívnak: kabaré. Valamennyi előadás kezdési időpontja 20 óra, és helyszíne a várbeli nyári színház. Korlátozott számban kapható bérlet 49 lejért a Fekete Sas-palota alatti RMDSZ-irodában, hétköznap 10-16 óra között. Kapcsolódó hír, hogy ismét működik, illetve hívható az RMDSZ telefonszáma: 0259/432-884.


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában