Tanácskozás

2023.06.25. 12:33

Testvértelepülések találkozója Székelyhídon

Az e-turizmusban rejlő lehetőségekről tanácskoztak a küldöttségek tagjai.

Fotó: konyvtar

Szücs-Pap Enikő

Szyártó József

Testvértelepülési találkozó zajlott Székelyhídon június 8–11. között. Az E-turizmus az EU-ban elnevezésű rendezvénysorozaton algyői, edelényi, gyermelyi, héhalmi, mucsonyi (Magyarország), kamocsai és kürti (Szlovákia) képviseletek vettek részt a házigazda székelyhídiak mellett. A nyolc település több mint kétszáz képviselője között akadtak, akik régi ismerősökként köszöntötték egymást, de a jó hangulatú közös programok során új barátságok is köttettek.

A négynapos találkozó programja több előadás, kerekasztal-beszélgetés és bemutató keretében ismertette meg a résztvevő képviseletekkel és az érdeklődőkkel a turizmus digitális térben zajló szegmensét, hiszen napjainkban az utazástervezések többségét online, okos eszközökön bonyolítjuk le. Az utazók az online szálláshely-közvetítő felületek jellemzőinek tartják az árak és szálláshelyek összehasonlításának lehetőségét, azt a tényt, hogy nem szükséges közvetlen kapcsolatba kerülniük a szállásadóval. A digitalizáció állandó jelleggel jelen van a turizmusban, az elmúlt két és fél év és az annak nyomán megváltozó ügyféligények csak felerősítették a folyamatot. Most erőltetett menetben a szektor több évnyi fejlődést ugrott meg, legalábbis annak gyorsan ébredő hányada, és a testvértelepülési találkozó a digitalizáció és a turizmus ezen aspektusai köré épült.

 

A találkozó célja az volt, hogy a jelen lévő települések képviselői a mostani összejövetelen az E-Turizmus az EU-ban elnevezésű projekt keretei között közös stratégiai irányokat határozzonak meg saját településeik e-turizmusának fejlesztése és ezek összehangolása érdekében. Ennek eredményeként a projekt végére elkészült egy minden partner által hozzáférhető honlap, ahol folyamatosan lehet aktualizálni az adott települések digitalizált turisztikai szolgáltatásait, adatbázisait, az ehhez kapcsolódó információkat.

Az esemény első napja a küldöttségek érkezésével és szállásuk elfoglalásával zajlott, majd az este a városi termálstrand éttermében közös vacsorával, kötetlen baráti beszélgetésekkel folytatódott.

Szakmai és színházi előadások

Megérkezésük másnapján a résztvevő települések küldöttei a Szabó Ódzsa Városi Színházban gyűltek össze a 2023-as Citizen testvértelepülések találkozójának ünnepélyes megnyitójára. A vendégeket Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere, majd Aszalós Tímea, az Ér Hangja Egyesület elnöke köszöntötte. Bemutatták a többnapos rendezvény célkitűzéseit, programjait, valamint várható eredményeit. Ezt követően bemutatkoztak a testvértelepülések turisztikai vonatkozásban, felvázolva az EU-tagság előnyeit és lehetőségeit idegenforgalmi és e-turisztikai szempontokból, közép- és hosszú távon az adott ágazat számára. A folytatásban a városi múzeumban megnyitott turisztikai kiállításon minden partnertelepülés bemutatta saját településének turisztikai standját. Az érdeklődők megtekinthették a különböző régiókra jellemző érdekességeket, és akár meg is kóstolhatták a bemutatott ételeket, italokat. A hangulatosan elrendezett standok, a különböző gasztronómiai érdekességek elérték céljukat, hiszen aki végignézte, végigkóstolta a kiállított dolgokat, biztosan kedvet kapott, hogy ellátogasson az adott településekre.

A nap folyamán a testvértelepülések küldöttei megismerkedhettek a székelyhídi Zajgó Néptánccsoport által bemutatott érmelléki néptánccal és népzenei hagyományokkal, a vacsorát követően pedig a városi színházban élőzenekaros Szenes Iván-életműshow-koncert várta a vendégeket, valamint a helyieket Tihanyi-Tóth Csaba és felesége, Bognár Rita előadásában.

 

Szombaton a workshopoké volt a főszerep, ahol szűkebb, koordinált munkacsoportokban beszélhették meg a résztvevők településük turisztikai helyzetét, potenciálját, illetve ezek digitalizációs lehetőségeit. Ezenkívül több szakmai előadást hallhattak a résztvevők. Az esemény vendége volt Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő, aki a programsorozat fő témakörét részletezte. Utána Winkler Gyula európai parlamenti képviselő dévai irodájának asszisztense, Kémenes Edina tartott szakmai előadást az E-turizmus az EU-ban témakörben.

Ezt követően kerekasztal-beszélgetések zajlottak, melyek során a résztvevők megismerték az EU-s pénzügyi, stratégiai lehetőségeket, uniós direktívákat a turizmus, az e-turizmus ágazatban, továbbá átfogó képet kaptak az Unió jövőjéről, különböző kooperációs lehetőségekről és programokról.

Turisztikai és gasztronómiai élmények

Délután a résztvevők többféle program közül választhattak. Különböző turisztikai körutak során megismerkedhettek a Székelyhídon és a régióban működő turisztikai egységekkel és tervezett jövőbeli beruházásokkal.

A rendezvénysorozat zárónapján a résztvevők egy örömfőzés keretében elkészítették a településükre vagy a régiójukra jellemző gasztronómiai különlegességeket, melyeket bárki megkóstolhatott. Ugyanakkor kiértékelték az elmúlt napok eseményeit, és meghatározták a közös stratégiai irányzatokat is.

Ez a néhány nap, illetve a szombat délutáni turisztikai körutak, azonkívül, hogy jó hangulatú kikapcsolódást jelentettek mindenki számára, még egy nagyon fontos dologra is rávilágítottak: turisztikai szempontból városunk és környéke sokkal nagyobb potenciállal rendelkezik, mint mi helyiek azt eddig gondoltuk volna. A vendégek által igénybe vett gyógyfürdőzés, városnézés, tájházlátogatás, a pincesoron tett látogatás során mi, székelyhídiak egy kicsit a vendégek szemén keresztül láthattuk a régiónkat. Ezek az alkalmak megmutatták, hogy az Érmellék szép, érdekes, a maga módján különleges, és annyi látnivaló van itt, amit néhány napba bele sem lehet sűríteni. Ami nekünk megszokott, hiszen a hétköznapjaink része, másnak különlegesség. Az ebben rejlő lehetőségeket igenis érdemes turisztikai szempontból is megvizsgálni, kiaknázni. Ez a négynapos találkozó igazán kellemes hangulatban telt, a települések képviselői felkészülten érkeztek, mindenki komolyan vette a feladatát, ugyanakkor új barátságok is köttettek, jutott idő a szórakozásra is. Minden küldöttségnek sikerült úgy bemutatni saját régióját, hogy aki a bemutatót látta, valóban kedvet kapott ahhoz, hogy oda ellátogasson. Témáját tekintve talán ez az egyik legnagyobb hozadéka ennek a mostani testvértelepülési találkozónak.

A negyedik alkalommal megszervezett eseményt az Ér Hangja Egyesület, Székelyhíd Város Polgármesteri Hivatalával közösen, az Európai Unió Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek programjának támogatásával bonyolította le.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában