Beruházás

2023.06.22. 16:17

Terepszemle: jövő nyárra elkészülhet a fugyivásárhelyi elterelő út

A Nagyvárad Metropolisz Övezetében lévő közúti infrastrukturális projektek különböző megvalósítási stádiumban vannak. Ezek közül a fugyivásárhelyi elkerülő út már épül, a munkálatok húsz százaléka készült el.

Fotó: Pap István

Pap István

Bihar megyében az egyik legfőbb gondot a közúti forgalom jelenti, ezért egy koncepciót dolgoztak ki az autóforgalom tehermentesítésére. Megyénkben a legnagyobb autóforgalom Nagyváradon és környékén van. Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke csütörtökön elmondta, hogy a legintenzívebb forgalom a Nagyváradot Kolozsvárral összekötő 1-es számú országúton zajlik, amelyen naponta több tízezer jármű halad át, de szintén nagyon sűrű a forgalom a 76-os és a 79-es országúton is. Mindezeket figyelembe véve több projektet is kidolgozott a megyei tanács, melyek megvalósítása könnyebbé teszi majd a közlekedést Nagyvárad Metropolisz Övezetében. Ezen projektek egyikét, a fugyivásárhelyi elkerülő út építési helyszínét a sajtó munkatársainak is bemutatta tegnap Mircea Mălan. A helyszínen a megye elöljárója elmondta, hogy ennek a beruházásnak a költségvetése 108 millió lej, a kivitelező a Porr Construct cég. A kivitelezés idén tavasszal kezdődött és tizennyolc hónapig tart, a munkálatoknak mintegy húsz százaléka készült el mostanáig. Elhangzott, hogy az új, hét méter széles, 5,8 kilométer hosszú út gyakorlatilag a nagyváradi körgyűrű folytatásaként épül meg, és összeköti a váradi körgyűrűt az 1-es országúttal Fugyivásárhely keleti határában. Az új útszakaszon épül három híd három patak fölött, egy felüljáró a vasúti sínek fölött, valamint három körforgalom. Ezek egyike a váradi és a fugyivásárhelyi elkerülő út találkozásánál lesz, a másik a Váradalpár és Kiskopács felé haladó utak kereszteződésében, a harmadik pedig a leendő felüljáró előtt. Ugyanennek a projektnek a részeként felújítják és hat méteresre szélesítik a Fugyivásárhely és Kiskopács közötti 12,7 kilométeres, 767E jelzésű megyei utat is. Mălan kiemelte: a kivitelező vállalta azt, hogy legkésőbb jövő februárig megépíti az összes hidat, hogy azt követően, amint azt az időjárás engedi, lehessen aszfaltozni, és nyárra elkészülhessen a teljes út. A megyei tanács alelnöke megemlítette, hogy a két útépítést össze kell hangolni két másik projekttel: Fugyivásárhelyen bevezetik a gázt, Kiskopácson pedig a vízhálózat bevezetése fog megtörténni, és a tervezők már egyeztettek az útépítés kivitelezőivel arról, hogy ne kelljen feltörni azt, ami már megépült.

A megyei tanács alelnöke megemlítette, hogy két másik közúti infrastrukturális projekt is megvalósítás alatt áll Nagyvárad metropolisz övezetében: ezek egyike a Nagyváradot Nagyürögddel összekötő út, valamint a szentandrási elkerülő út építése, a másik pedig a bihari elkerülő út és a Hegyközpályit Biharral összekötő út építése. Ez utóbbi projektre már kiírták a tendert, várhatóan hamarosan elkezdődnek a munkálatok is. Mircea Mălan elmondta, hogy a felsorolt közúti infrastrukturális projektekkel pályázni fognak uniós támogatásra, addig a megyei tanács saját költségvetéséből finanszírozza ezeket. Megjegyezte, hogy létezik egy külön finanszírozási tengely közúti felüljárók építésére, és a megyei tanács figyelembe veszi annak lehetőségét, hogy módosítsa a fugyivásárhelyi elkerülő út projektjét: ha sikerül finanszírozást lehívni rá, akkor közúti felüljárót építenek a váradi és a vásárhelyi elkerülő utat összekötő körforgalomnál. Ugyanakkor Fugyinál is építenének egy felüljárót, ennek nagyobb esélye van a megvalósulásra, jegyezte meg Mălan.
A felsoroltak mellett a megyei tanács az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társasággal (CNAIR) közösen dolgozik a szentmártoni körgyűrű megvalósításán. Továbbá a megyei tanács a nagyváradi és a fugyivásárhelyi önkormányzattal együttműködve dolgozik azon, hogy közúti felüljárók épüljenek az országutak és a megyei utak kereszteződésénél. A tanács alelnöke említést tett a nagyváradi körgyűrű északi szakaszának a megvalósításáról is. Jelenleg a megvalósíthatósági tanulmány készül, és annyit már lehet tudni róla, hogy az 1-es országút Fugyiban lévő körforgalmából fog kiindulni. Végezetül említést tett a metropolisz-övezet körgyűrűjéről, mely az 1-es, a 76-os és a 79-es országutakat fogja összekötni Fugyivásárhely, Nagyvárad, Szentmárton és Nagyürögd érintésével. Ezt a beruházást két részre bontották, az egyik szakasz kivitelezésére már kijelölték a kivitelezőt, a másik részre kiírt tender esetében is hamarosan győztest hirdetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában