Küldöttgyűlés

2023.06.10. 10:54

Szabó József maradt az RMDSZ nagyváradi elnöke

Beszámoló és tisztújító küldöttgyűlést tartott péntek délután a polgármesteri hivatal dísztermében az RMDSZ nagyváradi szervezete. Az egybegyűltek újabb két esztendőre ismét Szabó József elnöknek szavaztak bizalmat a titkos szavazáson.

Ciucur Losonczi Antonius

Beszámolójában Szabó József kitért arra, hogy a különböző szinteken felemás az RMDSZ helyzete: országosan kiszámíthatatlanság jellemző és zavaros a koalíció működése, a megyei vezetés részéről stabilan nincs együttműködési hajlandóság, míg Váradon az RMDSZ ellenzéki pozícióban van, de bizonyos pontok mentén együttműködő. Arra hívta fel a figyelmet: Cseke Attila miniszteri mandátuma Nagyváradnak 1,188 milliárd lejt hozott 2023 júniusáig, ami a város utolsó kétéves költségvetésének felel meg. Ami az országosan kiharcolt eredményeket illeti, a Befektetési Társaságon (CNI) keresztül 422,65 millió lej (új sportcsarnok, az Ady Endre Líceum felújítása, tanmedence Őssiben, Motorul sportpálya, tornaterem a 16-os iskolának, az olaszi református templom, a Barátok temploma és a Szent László templom felújításai, a görögkatolikus püspöki palota renoválása, az állami egyetem campusa), az Anghel Salighy Program keretében 210 millió lej (közösen a megyei tanáccsal, illetve a fugyivásárhelyi, a nagyürögdi és a váradszentmártoni önkormányzatokkal egy második körgyűrűre), az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) részeként pedig 502 millió lej (új villamosok, a közlekedési technológia fejlesztése, nagy bölcsőde a körgyűrű mellett, kis bölcsőde a Rogériusz negyedben, oktatási intézmények modernizálása, tömbházak felújítása) érkezett. Ugyanakkor pedig a 2021-2023-as időszakra 53,8 millió lej értékű kormánytámogatás jött az önkormányzatoknak fűtéstámogatásra.

Szabó József szerint tehát megéri kormányon lenni, hiszen még soha ennyi támogatás nem érkezett megyénkbe, városunkba; soha ennyi projekt egyszerre nem indult be - és ezek hatása meghatározó lesz; soha ennyi infrastrukturális beruházás ilyen rövid idő alatt nem lett leszerződve. A Nagyváradra jött befektetések mennyisége rekordnak számít, az RMDSZ erősödött az országos politikában és szakmailag is megállták a helyüket a váradiak, bihariak.

Sajnos azonban a megyei tanácsnál nincs együttműködési hajlandóság, mert „a Bolojan-tényező mindenre rányomja bélyegét”. Nagyváradon fejlődik az ipari övezet, és a körgyűrűk, valamint a kulturális intézmények kapcsán voltak vitái az RMDSZ-nek a megyevezetéssel. „A jó szakemberek egy része már elhagyta a megyei tanácsot, nem igaz, hogy ma jobban működik az intézmény”, vélekedett a politikus. Ami Váradot illeti, Szabó József jelezte, hogy vannak közös ügyek, melyeket a frakció mindig támogatott: infrastrukturális fejlesztések, kulturális programok, események, tanintézmények mindennapos ügyeinek képviselete, gazdasági szektor támogatása, az alapszolgáltatások fejlesztése, de nem támogatta az adók és illetékek növelését, az ingatlanok erőltetett kisajátítását, valamint a gazdasági megszorításokat. „Az RMDSZ frakciója mindig elmondta a véleményét, ha nem értett egyet a város vezetésével! Mi a magyarokat képviseljük a helyi tanácsban, és nem a városvezetést a magyarok körében!”, jelentette ki Szabó József.

A továbbiakban Botházy Nándor ügyvezető elnök az ügyvezetés 2021-2023-ra szóló tevékenységi beszámolóját ismertette, majd az egybegyűltek újabb két esztendőre ismét bizalmat Szabó József elnöknek, aki egyedül pályázott a tisztség betöltésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában