Szelektíven

2023.06.16. 08:53

Magyar iskolák gyűjtötték össze a legtöbb hulladékot

Iskolák közötti szelektív hulladékgyűjtő verseny zajlott Nagyváradon április 24. és június 12. között azzal a céllal, hogy a fiatal generáció környezettudatos gondolkodásának kifejlesztésével hassanak a többi nemzedék tagjaira is. A díjátadó ünnepséget csütörtök délután tartották a polgármesteri hivatalban.

Ciucur Losonczi Antonius

Annak idején lapunk is beszámolt arról, hogy a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség, az Eco Bihor és a RER Vest cégek közös versenyén az Eco Bihor intelligens hulladékgyűjtő szigetet ajánlott fel az önkormányzatnak, azzal a céllal, hogy a város minden iskolájába eljusson. A konténer egy-egy hétig maradt a benevezett hat iskolában, vagyis a Szacsvay Imre Általános Iskolában, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban, a Mihai Eminescu Főgimnáziumban, a Nicolae Bălcescu Általános Iskolában, az Onisifor Ghibu Főgimnáziumban és az Oltea Doamna Általános Iskolában. Tulajdonképpen két verseny is zajlott párhuzamosan: az egyik az osztályok közötti az iskolákon belül, a másik pedig a tanintézmények közti megmérettetés, és mindkettőben azok lettek a nyertesek, amelyek a legtöbb hulladékot gyűjtötték össze. Mind a legügyesebb osztályok, mind pedig a legügyesebb iskolák pénznyereményben részesültek. Az említett konténernek különben öt bedobó nyílása van, de két helyre is papírt és kartont lehet dobni, mert feltételezték azt, hogy az iskolákban ebből a hulladéktípusból gyűlik össze a legtöbb. Emellett külön lehetett még gyűjteni az üveget, a műanyagot és a fémet, valamint az élelmiszerhulladékot. Minden osztály kapott egy kártyát, amivel működésbe hozta a hulladékgyűjtő szigetet. A berendezés attól is digitális, mivel le tudta mérni azt, hogy melyik osztály melyik hulladéktípusból mennyit hozott, az öt nap végén pedig összegezte az eredményeket és hozzárendelte azt a kártyákhoz. A hulladékgyűjtő szigetben összegyűlő anyagot a RER Vest cég szállította el akárhányszor ez szükséges volt.

A díjátadó ünnepségen Székely-Farkas Tímea, az Eco Bihor projektmenedzsere bejelentette, hogy az iskolák közti verseny győztese a Tăut Eliza igazgatta Szacsvay Imre Általános Iskola lett, ahol 467,85 kilogramm biodegradálható hulladékot gyűjtöttek, 618,32 kg fémet és műanyagot, 3728,31 kg papírt és kartont, valamint 1277,56 kilogramm üveget. Második helyen végzett a Módi Kinga által vezetett Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, míg harmadik a Mihai Eminescu Főgimnázium lett. Az osztályok közti versenyt a Szacsvayban a 2. C step by step osztály nyerte, a Lorántffyban a 9. B, az Eminescuban a 10. I. Az iskolák közt az első 9000 lejt, a második 7.000 lejt, a harmadik 4.000 lejt kapott, az osztályok pedig 1.000-1.000 lej értékű vásárlási utalványt.

 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában