Művészet

2023.06.27. 09:28

Kiállítással zárult a micskei alkotótábor

Tibor Ernő Galéria (TEG) festőművészei egy hétig Micske vendégszeretetét élvezték alkotótábor keretében.

Szőke Ferenc

Ez már a harmadik alkalom, melyre a covid-járvány miatti kényszerszünet után kerülhetett újra sor, június 14-e és 21-e között a művészetet szerető főként magyarlakta településen.

Az alkotótábor anyagi fedezetét a Bihar-megyei Kulturális Központ biztosította, egy pályázat keretében, melyet a Tibor Ernő Galéria művészeti vezetője, Csathó Töhötöm Csongor Károly készített el. Otthont pedig a református parókia adott az eseménynek. A település alpolgármesterének, Diós Emőkének a közbenjárására, a Micskéért Egyesület is támogatta az alkotótábort vásznakkal és festékkel. A Miskolczy Károly Általános Iskola és igazgatónője, Hodgyai Edit is csatlakozott a támogatók sorához, mivel befogadták a rendezvényhez csatolt könyvbemutatót. A Görböc Néptáncegyüttes pedig fellépésével támogatta az alkotótábor záróeseményét, amelyen mezőségi táncokat adtak elő. A művészeti vezető köszönetet mondott a táncegyüttes vezetőjének, Hodgyai Editnek és egy festménnyel ajándékozta meg. Kosztandi Zselyke szavalatával színesítette az eseményt. A házigazdák közül Kosztandi Mihály, volt micskei/vámoslázi polgármester osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel. „Isten áldásának tartom, hogy lelkiekben is megismerhettem a festőművészeket. Azt kérem, álljanak mindenkivel szóba, a festészet mellett beszélgessenek is, hogy megosszák a lelkükben lévő gondolatokat” – hangzott el beszédében.

 

Az alkotótábor egyik érdekessége, hogy a legfiatalabb korosztályt is bevonták a művészeti munkába, és ők is kiállíthatták munkáikat a micskei Tájházban. Közülük többen is, meglepően színvonalas alkotást készítettek. Őket Marian Noémi – aki maga is a TEG tagja és ő is kiállította festményeit - rajztanárnő választotta ki, tanítványai közül. „Bizonyították, hogy ők is képesek arra, hogy a szépet megalkossák és megélhessék az alkotás örömét.” –hangzott el az értékelő beszédében. Tizenkét gyerek vett részt az alkotómunkában, nekik okleveleket adott át a művészeti vezető. Oklevéllel és elismerő szavakkal jutalmazta a 14 TEG-tag képzőművész munkáját is, Zöld Margit pedig a szervezőmunkájával érdemelte ki az oklevelet. A margittai művészek közül Asloviciu-Angyal Anikó, Bánházi Gyöngyi és Papp Gábor munkáit csodálhattuk meg. A művészeti vezető kiemelte a továbbiakban, hogy sok szép élménnyel gazdagodtak Micskén, és nagyszerű alkotások születtek. A témát, az Áldást, mindenki akként ábrázolta, hogy számára ez mit jelent. Volt a ki a templomokban megszokott témaként kezelte, mások a természet áldásaként, vagy az elemek áldásaként. Zárszavában köszönetet mondott minden alkotónak és a kiállítást megnyitottnak nyilvánította. A szépszámú látogató bejárhatta a kiállítást, szóba elegyedhetett, kérdéseket tehetett fel az alkotóknak. Barátságos hangulatú esemény volt. A micskeieknek eltökélt szándéka, hogy az elkövetkező években is megszervezzék az alkotótábort.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában