Szűrővizsgálat

2023.06.28. 16:41

Ismét konduktív fejlesztés Nagyváradon

A magyar kormány és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület együttműködésével és támogatásával, illetve a Keresztyén Diakónia Alapítvány közreműködésével ingyenes szűrővizsgálat és fejlesztés lesz (július 24. – augusztus 4.) a központi idegrendszeri károsodással élő mozgássérült csecsemők, gyerekek és felnőttek számára.

Illusztráció

Ghitea-Szabó József Levente

A felmérést és azt követő fejlesztést (gyógytornát) a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának Kiemelt Nemzetközi és Nemzeti Szolgáltatási Központjának munkatársai, két „konduktor” (speciális szakember) fogja végezni. Nem ez az első alkalom, hiszen az elmúlt években, illetve folyó év tavaszán is volt már hasonló időszak. Mindazok, akik részt vettek ezeken az alkalmakon megtapasztalhatták a fejlesztés pozitív hatásait.

A szellemi hungaricumként jegyzett terápia, a Pető-módszer konduktív gyógypedagógiai módszer, amely a szervezet önregenerálódására alapozva fejleszti a mozgásképességet. A módszert Pető András (1893-1967) orvos-gyógypedagógus fejlesztette ki. Egyedülálló módszerének (konduktív pedagógiai módszer) alapgondolata az volt, hogy idegrendszerünk a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, s ezek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók. A módszer eredményességét az adja, hogy a konduktor nem választja szét a mozgást, a beszédfejlesztést, az értelmi fejlesztést, a koordinációt, hanem mindenre odafigyel, ugyanakkor a csoportdinamikát is hatékonyan felhasználják. A 48 országban sikerrel alkalmazott holisztikus módszer az első szellemi hungarikum, amelyet kizárólag a Semmelweis egyetemen oktatnak. A 2014-ben beindult programot a magyar kormány és a Bethlen Gábor Alap finanszírozza. Nagyváradon 2019-ben Csűry István püspök és Csuka Pál, a Pető Intézet igazgatója közreműködésével kezdődött a konduktív pedagógiai foglalkozás. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület szeretné rendszeressé tenni a foglalkozásokat. Jelenleg a Pető Intézet gyógypedagógusai végzik a terápiát negyedévente 2-3 hetes időszakban Nagyváradon. A helyszín biztosításában és a konduktorok ellátásában nyújt támogatás az egyházkerület. A jövőben a konduktorképzésbe bekapcsolódva saját „gyógypedagógusai” által gyakoribb, illetve folyamatos terápiát szeretne meghonosítani a királyhágómelléki egyházi vezetés.

Az éppen aktuális és ingyenes fejlesztő foglalkozás Nagyváradon, július 24. és augusztus 4. között lesz. Akik szeretnének részt venni a szűrővizsgálaton július 13-ig jelentkezzenek Dénes Évánál a 0740/613-770 -es telefonszámon. Akik már részt vettek korábban is a fejlesztéseken, azokat a szervezők értesítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában