Vizsga

2023.06.19. 08:11

Elkezdődött a nyolcadikosok képességvizsgája

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Erdon-összeállítás

Ma kezdődött el a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgája. A június 19–22. között zajló írásbeli vizsgákra Bihar megyében 4739 diák iratkozott fel, összesen 49 vizsgaközpontot alakítottak ki. Nagyváradon a vizsgaközpontok között szerepel a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, valamint a Szacsvay Imre Általános Iskola is – derül ki a Bihar Megyei Tanfelügyelőség közleményéből. Míg előbbiben a Lorántffy és az Ady diákjai vizsgáznak, addig utóbbiban a Szacsvay- és a Szent László-líceum diákjai adnak számot tudásukról. 
A vizsgázók mindegyik vizsganap 8:00 és 8:30 között léphetnek be az oktatási intézményekbe/vizsgaközpontokba, maga a vizsga 9 órakor kezdődik, ekkor kapják kézhez a tételeket és a pecséttel ellátott piszkozat lapokat. A diákoknak 120 percük van a tételek kidolgozására.
Országszerte több mint 161.500 nyolcadikos jelentkezett a ma kezdődő írásbeli képességvizsgákra – tájékoztatott vasárnap a megyei tanfelügyelőségek összesített adatai alapján az oktatási minisztérium. A közlemény szerint a diákok hétfőn román nyelv és irodalomból, szerdán matematikából, csütörtökön pedig anyanyelvük irodalmából vizsgáznak. Az eredményeket június 28-án teszik közzé, legkésőbb 14 óráig, óvásokat benyújtani aznap 16 és 19 óra között, illetve másnap 8 és 12 óra között lehet. A végső eredmények közzétételének dátuma július 4. Az iskolákba/vizsgaközpontokba 8 és fél 9 között engedik be a nyolcadikosokat, akiknek érvényes személyi igazolványt kell felmutatniuk. A dolgozat megírásához kizárólag kékkel író tollat vagy golyóstollat használhatnak, valamint ceruzát a rajzok elkészítéséhez. A térfigyelő kamerákkal felszerelt vizsgatermekbe a diákok nem vihetnek be olyan eszközt, ami segítheti őket a tételek megoldásában, és nem tarthatnak maguknál mobiltelefont sem. Tilos a táskák, hátizsákok, szatyrok, női kézitáskák bevitele is. A kilencedik osztályba való beiratkozás a képességvizsgákon kapott jegyek két tizedes pontosságú számtani átlaga alapján történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában