Szórakozás

2023.06.17. 13:44

Bors, ahol a kultúra is otthon van

A román–magyar határ menti Bors község és a hozzá tartozó három falu gazdag kulturális eseménynaptárral büszkélkedik évről évre, és az önkormányzat bővíteni is akarja ezt a fajta kínálatot.

Pap István

Bors községben mozgalmas az élet, egymást érik a fesztiválok és a bálok. A főként a kikapcsolódást, a szórakozást célzó eseménysorozat már tavasszal elkezdődik, minden faluban vannak események – tudtuk meg Bátori Gézától, a község polgármesterétől. A sort május elején a Szentjánoson tartott bográcsfesztivál nyitja, ez versenyjellegű felsereglés, amelyen azért a szórakozásé a főszerep. A múlt héten zajlott le Kisszántón a gombafesztivál, aminek már tízéves hagyománya van a faluban; a legutóbbi volt a nyolcadik idény, mert a világjárvány ideje alatt két évig nem lehetett megrendezni. A következő hasonló jellegű esemény július 1-jén lesz Nagyszántón, a csülökfesztivál, aminek szintén nagy hagyománya van már. „Nagyon szép környezetben szervezzük meg, a régi kúria épülete melletti parkban. Ez az egyik legrégebbi épület a község területén, ami megmaradt” – fogalmazott Bátori Géza. Elmondta, hogy a kúria az 1700-as évek második felében épült, és egy átépítés során új tetőt, illetve új falakat kapott. Bizonyos részeit átalakították úgy, hogy most kiállításokat lehet szervezni benne, van egy szoba is ott, mely kisebb falumúzeum jellegű kialakítást kapott. Az épület pincéjét is helyrehozták, ott kisebb eseményeket lehet tartani, mert 50–60 ember kényelmesen elfér benne.

Az elöljáró megjegyezte, hogy az eddig felsorolt eseményeken a mulatós zenéé a főszerep, de az ezután következő rendezvényeken már a könnyűzene kerül túlsúlyba. Az egyik legnagyobb szabású esemény a július utolsó hétvégéjén megtartandó Borsi Községi Napok, melyek az idén 29-én és 30-án lesznek. A helyszín a borsi sportpálya, ahol az elöljáró ígérete szerint magyarországi sztárvendégek fognak fellépni. Emlékeztetett arra, hogy a tavaly az Irigy Hónaljmirigy adott sikeres élő nagykoncertet a községi napokon, az idén más jellegű fellépésre lehet számítani több sztárvendég részvételével, de több részletet nem árult el. Mint az már lenni szokott, a községi napokon is lesznek mulatós együttesek, fellépnek néptáncegyüttesek, valamint helyi előadók és gyerekek, fiatalok is. Augusztusban általában szünetelnek a községben a szabadtéri rendezvények, mert ebben a hónapban szoktak elutazni a helyiek, de szeptembertől újabb lendületet kap a közösségi élet.

„Szeptember második felében lesz az egyik legnagyobb eseményünk, a káposztafesztivál, melynek lényege szintén az, hogy az emberek jól érezzék magukat” – hívta fel a figyelmet Bátori Géza. Hozzátette, hogy már szeptembertől kezdődik a bálszezon, immár zárt térben. Közkedvelt esemény a szüreti bál, a község minden településen lesz ilyen rendezvény, ezt követően kemencés bált is tartanak. Ez utóbbin jellemzően hagyományos ételeket szolgálnak fel, és legutóbb akkora sikere volt, hogy meg kellett ismételni, mert annyi volt a jelentkező, hogy nem fért be mindenki a bál helyszínére. Az év végéhez közeledve szervezik meg a Márton-napi bált, amelyen jellemzően libából készült ételeket tesznek az asztalra, majd következik a Mikulás-bál s végül minden évben megszervezik a szilveszteri mulatságot is.

Bors község bővíteni kívánja kulturális kínálatát is, amihez megfelelő helyszínt kell találni. Bátori Géza elmondta, a településeken voltak szép kastélyok, amelyeket azonban sajnos a 20. század elején lebontottak. De azért maradt néhány reprezentatív épület. Ilyen a kisszántói kultúrház vagy Szentjánoson Königswarter Hermann báró volt cselédlakása, ami régen a kultúrház volt, ma már viszont más funkciója van. „Több ilyen épületünk van, reméljük, ezeket sikerül műemlékké nyilvánítani és múzeummá alakítani” – mondta a polgármester. Az elöljáró emlékeztetett arra, hogy Szentjánoson néhány évvel ezelőtt régészeti ásatások voltak, és bronzkori leleteket találtak. A törvények értelmében minden Románia területén talált régészeti lelet a román állam tulajdona, de Bátori Géza jelezte, hogy van lehetőség és szándék is arra az önkormányzat részéről, hogy a leleteket visszahozzák a községbe és kiállítsák. „De akkor sem lesz a község tulajdona, mi csak megőrzés céljából tarthatjuk meg a 3500 éves leleteket” – fogalmazott. Végezetül elmondta, hogy most épül Szentjánoson a két épületből álló kulturális központ. Az egyik egy régi ház, amelyet átalakítanak, a másik egy új épület lesz. „Ez a beruházás kilencven százalékban készen van és néhány hónapon belül befejeződik” – hangsúlyozta Bátori Géza, hozzátéve, hogy amennyiben sikerül megszerezni az említett leleteket, akkor azokat, vagy egy részüket talán ebben központban lehetne majd elhelyezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában