Megszavazták

2023.06.30. 17:22

Belefoglalták a zenélő szökőkutat is a December 1. park felújításába

A December 1. park területe három befektetésnek a tárgya, melyeknek kidolgozták a hatástanulmányait, és ezeket később a helyi tanács is jóváhagyta. Az összes, már létező projektet tanulmányozva az önkormányzat úgy döntött, hogy a zenélő szökőkút, illetve a körülötte levő zöldövezet rendbetétele is legyen része a park korszerűsítésének.

Ciucur Losonczi Antonius

E gondolat jegyében szavazták meg a csütörtöki közgyűlésen a December 1. park modernizálása című beruházás műszaki-gazdasági mutatóit. Florin Birta polgármester bejelentette, hogy jelenleg a tervezési fázisnál tartanak, mellyel szeptember végéig a reményeik szerint végeznek, így az ősz folyamán közbeszerzési eljárást hirdethetnek, és 2024 tavaszán elkezdődhetnének a munkálatok. Szintén a tervezésnél tartanak és a jövő tavaszán kezdődhet a felújítás a Bunyitay-liget (Parcul Brătianu), az Ezredévi Emléktér (Parcul Libertății), a December 22. park és a vársánc esetében is. Ugyanakkor július 15-ig elkezdődhet a Petőfi park korszerűsítése és a biharpüspöki parknak a kialakítása is.

Mint portálunk korábban beszámolt róla, a December 1. parkban megmaradnak a fő sétányok, ezeket porfír kővel fogják burkolni. A kisebb sétányok közül néhányat kis terekké alakítanak át. Ilyen kis tér lesz az ismeretlen katona szobra környékén. A Szakszervezetek Művelődési Háza előtt parkoló van, ezeket a parkolóhelyeket felszámolják, és itt is egy kis teret alakítanak ki, csakúgy, mint a kultúrotthon másik oldalán, ahol a Francia hősök emlékműve áll. Az a rész jelenleg elég elhanyagolt állapotban van, a felújítás után az emlékmű is jobban ki lesz emelve. A parkot észak-déli irányban a katonaszobor mellett átszelő sétány két oldalán szoborparkot alakítanak ki, olyan mellszobrokat állítanak majd ott fel sorban, mint amilyen az Emmanuel de Martonne szobor. A park észak-nyugati részében a játszótéren egy vizes játszóteret is létrehoznak, amelyet nyaranta lehet majd használni. Szintén az északi részen hoznak létre egy zöld amfiteátrumot, amelyben öt elkülönített helyiséget is kialakítanak, itt kültéri tanórákat lehet majd tartani. A park déli részén, azaz a tömbházak közelében lévő részen hozzák létre a csendesebb övezeteket, ahol fitnesz eszközök, sakktáblák lesznek kihelyezve, és itt is kis teret alakítanak ki. A parkban három öntisztító mosdó lesz, az egyik a játszótér mellett, a másik a jelenlegi közvécé helyén, a harmadik pedig a park észak-keleti részén kialakítandó közélelmezési egységek mellett. A munkálatok során teljesen felújítják az öntöző rendszert és a közvilágítást, kicserélik a bútorzatot, és aszfaltozott útvonalakat is kialakítanak a parkban, amelyeket főként a biciklisek, a rolleresek és a görkorisok használhatnak majd.

 

A park összterülete mintegy 7,8 hektár, ebből a zöldövezet közel 5 hektár. A zöldövezetben 183 fát (tölgyet, magnóliát, gesztenyét, juhart stb.) és 300 díszcserjét ültetnek el, továbbá 2500 négyzetméternyi területen virágkompozíciók lesznek. A beruházás költségvetése bruttó 68 millió lej áfával együtt, a kivitelezési időszak 16 hónap.

 



 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában