Hortobágy 2022

2023.06.24. 08:40

A Hortobágyról nyílt kiállítás a Szent László Napokon

Ciucur Losonczi Antonius

Hortobágy 2022 – ezzel a címmel nyílt csoportos kiállítás a 11.. Szent László Napokon péntek délután a nagyváradi vár E épületének földszintjén működő EFA Kiállítási Központ Vilidár István Galériájában az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület égisze alatt. Sólyom Ernő, Moldován Mihály, Mezei Elemér, Vas Géza és Károlyi Gábor fotóművésznek a tavalyi hortobágyi nemzetközi alkotótáborban készített félszáz alkotása tekinthető meg június 24. és július 19. között. A vernisszázson két kolozsvári szerző volt jelen, Mezei Elemér és Vas Géza. 

A kiállítást megnyitó Tóth István fotóművész (AFIAP, ESFIAP), az egyesület elnöke szerint az alkotótáborban részt vett öt fotográfusnak sikerült a Hortobágyot úgy megörökítenie, ahogyan talán művészileg jobban nem is lehetne.

 

Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője kiemelte, hogy a fesztivál „szereti” a kultúrát is a zászlójára tűzni, ezért örömmel szerveznek tárlatokat. Megjegyezte: miközben végignézte a képeket, azon gondolkodott, az alkotók még csak várják, hogy megtörténjen, vagy akkora szerencséjük volt, hogy már elkapták a momentumot, mert annyira profi módon vannak megkomponálva a fotók. „A Hortobágy lelkét hozták el Nagyváradra. Általában a Hortobágyot a táj hiányával szokták jellemezni, holott nagyon is van mondanivalója. Ezek a képek bizonyítják, hogy mi minden van a Hortobágyon, s akinek van szeme hozzá, illetve türelme, az megláthatja ezeket a gyönyörűségeket. Úgyhogy én csak gratulálni tudok a fotósoknak, s minél több ilyen szép képet kívánok nekik”, fogalmazott Zatykó Gyula.

Mezei Elemér fotóművész felidézte, hogy négy napot töltöttek a Hortobágyon. Kijelentette: nehéz elkapni egy-egy pillanatot, de sötétben kell kelni. A csordák pedig ott vannak, csak nem lehet beállítani a teheneket, rengeteg türelem kell. Napközben is adódnak lehetőségek, alig voltak a szálláshelyeiken, sok a látnivaló tehát.

Az ünnepségen fellépett Thurzó Sándor József brácsaművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában