Tárlat

2023.06.13. 15:07

A családról nyílt kiállítás a Léda-házban

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete (PMNYE) és a Nagyváradi Művészeti Líceum közös szervezésében kedd délután A család címmel a diákok munkáiból nyílt kiállítás a Léda-házban. Az érdeklődőket Székely Hajnal, a PMNYE alelnöke köszöntötte, aki Wass Albert után szabadon úgy fogalmazott: az érzések és a hangulatok talán a legfontosabbak, amit az alkotások az emberben ébresztenek, s melyek szebbé teszik a mindennapjainkat, a lelkünket „színezik”, s ezen keresztül a körülöttünk levő világot is.
Nagy Gabriella, a művészeti líceum igazgatóhelyettese, megköszönve a lehetőséget, felidézte, hogy néhány héttel ezelőtt a nyugdíjas-egyesület és az RMDSZ nőszervezete egy közös akciót rendezett, ahol sok szülő, nagyszülő odament hozzá, s az iskoláról érdeklődött nála, annak tudatában, hogy a diákjai aktív résztvevői Bihar megye kulturális életének. Innen jött tehát az ötlet, hogy miért ne lehetne a család köré építeni egy kiállítási anyagot, hiszen ez egy kézenfekvő téma, mindannyiunkat érint, s talán mégse kap annyi figyelmet, amennyit kellene.

Az alkotásokat értékelve Rácz Ervin tanár kiemelte, hogy az emberábrázolás végigkíséri a művészettörténetet, már az őskortól kezdve egészen napjainkig. Találunk absztrakt, szimbolista és realista ábrázolásmódokat, s remélhetőleg a jövőben is így lesz ez. Hatodikosok, kilencedikesek és tizenegyedikesek állítottak ki, s nagyon érdekes, hogy miként változik a családszemléletük. A legkisebbeknél mindenhol megjelenik az apa, az anya és az általában mindig előtérben levő gyermek, a színvilág pedig sokrétű és vidám. A kilencedikeseknél hiányzik a nő egyeseknél, a tizenegyedikeseknél pedig épp ellenkezőleg, felértékelődik a nők, az anyák szerepe. Ugyanakkor a hatodikosoknál családias a környezet, míg a tizenegyedikeseknél inkább absztraktizálva van a háttér, a család nincs közegbe helyezve, magyarázta Rácz Ervin. Rajta kívül felkészítő tanárok még Rácz Eliza, Kovács Anett, Domahidi Krisztina, Fábián Emőke és Czentye Andrea. A vernisszázson felléptek zene szakos tanulók: Füzesi Sára, Ferencz István és Quai Chiara Fabrizia, felkészítő tanáraik Mircescu Georgiana és Gáll Attila. A tárlatot a megnyitó napján 18 és 19 óra között lehetett megtekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában