Díjszabás

2023.05.30. 16:01

Vízdíjemelés a helyi tanácsi jóváhagyás nélkül

A nagyváradi helyi tanács csütörtöki ülésének a végén éles vita alakult ki a városvezetés és az ellenzéki PSD frakció között a vízdíjak emelése kapcsán. Úgy tűnik, hogy a helyi tanácsnak négy évig nem lesz beleszólása abba, hogy mekkora legyen ez a díjszabás.

Illusztráció

Pap István

Florin Birta Nagyvárad polgármestere a csütörtöki helyi tanácsi ülés végén hívta fel a figyelmet arra, hogy május 1-től emelkedtek a vízdíjak Nagyváradon. Emlékeztetett arra, hogy a helyi tanács 2022-ben megszavazott egy nagyszabású víz- és csatornahálózat fejlesztési projektet a Nagy Infrastrukturális Operatív Program (POIM) keretében, mely határozat magában foglalta azt is, hogy a 2022-2026 időszakban milyen módon és mértékben kell módosítani a vízdíjakat. Ez utóbbi azt rögzíti, hogy a vízdíjakat évente automatikusan ki kell igazítani az inflációs ráta, valamint a finanszírozási szerződésben foglalt árkiigazítási index alapján. Ezt azt ármódosítást nem kell megszavazza a helyi tanács, hanem a Nagyváradi Vízművek számolja ki, és elküldi a Közüzemi Szolgáltatásokat Szabályozó Országos Hatósághoz (ANRSC), mely jóváhagyja azokat, ha megfelelően voltak kiszámolva, és ezt követően lép érvénybe az új díjszabás. Ebben az évben májustól növekedtek Nagyváradon a vízdíjak. Az ivóvíz ára 4,51 lejről 5,66 lejre nőtt, a csatornadíj 3,73 lejről 4,63 lejre emelkedett köbméterenként, míg az esővízelvezetés díja nem változott, 52 bani maradt. Florin Birta összehasonlítást végzett a nagyváradi és az ország többi 46 vízszolgáltató vállalata között. Elmondta, hogy a vízdíjak országos átlaga 12,16 lej, a nagyváradi szolgáltató az emelés után 35-ik helyen áll a vízszolgálatók rangsorában az ár tekintetében, itt ugyanis 10,29 lej az átlagár. Példaként említette Galac, Buzău, Jászvásár, valamint Ilfov és Olt megyék vízszolgáltatóit, melyek mindegyikében több mint 15 lej az átlagár. Végezetül megjegyezte, hogy a tarifákat évente fogják módosítani, és amikor az ANRSC elfogadja az új díjszabásokat, erről mindig tájékoztatni fogják a helyi tanácsot.

Nincs kontroll

Adrian Madar az ellenzéki PSD-frakció vezetője nem értett egyet azzal, hogy egy megszavazott tanácsi határozat kötelezné a polgármesteri hivatalt arra, hogy hosszú távon rögzített formulák alapján emelje a vízdíjakat. Véleménye szerint a városvezetés bármikor előterjeszthet egy javaslatot a helyi tanácsban arról, hogy mekkora legyen a vízdíj. Elmondta, hogy a Nagyváradi Vízműveknek mintegy 15 millió lejes profitja volt a tavaly, már csak ezért sem lett volna indokolt emelni a vízdíjakat. „Ez nem egy szükséges emelés. A vízműveknek nincs szüksége ezekre a plusz bevételekre, legfeljebb csak annyiban, hogy nőjön a pénztartaléka” – fogalmazott a tanácsos. Hozzászólt a kérdéshez Madar párttársa, Liviu Mihai Sabau-Popa is, aki hangsúlyozta, hogy a Vízművek közszolgáltató vállalat, amely monopolhelyzetben van, a váradiak nem fordulhatnak más vízszolgáltató céghez. És mivel közszolgáltató vállalatról van szó, ezért nem is termelhet profitot, azaz a kiadásoknak és a bevételeknek meg kell egyezniük, és minden egyes plusz bevétel a vállalat kasszájába tulajdonképpen nem más, mint egy plusz adó, amit a váradiak zsebéből vesznek ki, mert többet fizetnek a szolgáltatásért annál, mint amennyit fizetniük kellene. Ezért szerinte a tarifákat csak akkor kellene emelni, amikor a vállalatnak pénzügyi gondjai vannak, azaz amikor a bevételeket és a kiadásokat ki kell egyenlíteni, ez a probléma azonban jelenleg távolról sem áll a Nagyváradi Vízművekre, hiszen elegendő pénzalappal rendelkezik mind a működési, mind a fejlesztési költségeket illetően. Majd Florin Birta összehasonlítása kapcsán megjegyezte: „Hasonlítsuk össze a fizetéseket is. Hasonlítsuk össze a váradi fizetéseket a kolozsvári fizetésekkel és a váradi vízdíjakat a kolozsvári vízdíjakkal!” Viszontválaszában Florin Birta elmondta, hogy mindaz az pénz, amit a Vízművek profitként inkasszál a fejlesztési alapba folyik be, és mindezt az összeget olyan beruházásokra fordítják, amelyekkel növelik a vízszolgáltatás minőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában