Sokadalom

2023.05.14. 14:35

Népszerű volt a Múzeumok Éjszakája Nagyváradon

Nyolcadik alkalommal csatlakozott Nagyvárad az Európa-szerte népszerű Múzeumok Éjszakája című programhoz az elmúlt hétvégén. Szombat este valamennyi nagyváradi múzeumi létesítmény nyitott kapukkal várta a látogatókat éjfélig.

Forrás: Festum Varadinum/Facebook

Fotó: Borbély Tibor

János Piroska
A szokásosnál is nagyobb volt a nyüzsgés Nagyvárad központjában szombat este, amikor a programlehetőségeket a Múzeumok Éjszakája is gazdagította. Az immár nyolcadik alkalommal megszervezett eseményen a város múzeumai ingyenesen látogathatók voltak 19–24 óra között, ezt pedig ki is használták az emberek. 

A Darvas–La Roche-ház előtt már nem sokkal nyolc után is hosszabb sor alakult ki, a szecessziós múzeumba ekkor mintegy 20 perces várakozás után lehetett bejutni. Az art deco-kiállítás mellett az időutazásos hangulatról a ’20-as éveket idéző ruhákba öltözött fiatalok gondoskodtak. 

Fotó: Alexandru Nițescu

Lényegesen könnyebb volt a bejutás az Ady Endre Emlékmúzeumba, ahova szép számban tértek be nemcsak magyar anyanyelvűek. Az interaktív állandó kiállításon például magyar és román nyelven is játékra hívtak Ady egy-egy versével, például az Add nekem a szemeidet című költemény szavait lehetett helyükre illeszteni. A Gránátalma Patikatörténeti Múzeumban patikamérlegekkel, tégelyekkel, gyógynövényekkel lehetett közelebbről megismerkedni.

Fotó: Alexandru Nițescu

A nagyváradi római katolikus püspöki palotát este fél tizenegy óráig már több mint 1600-an keresték fel az esemény keretében. Az állandó kiállítások mellett a Nagybányai Tájképfestő Telep tárlata, a Jakobovits-emlékkiállítás, illetve az aznap délelőtt megnyitott Jovián-kiállítás várta a látogatókat. A korai órákban az utóbbi kiállításon maga a művész, Jovián György is tartott tárlatvezetést, illetve később is rendelkezésére állt az érdeklődő művészetkedvelőknek. 

A Körösvidéki Múzeumban kisebb fesztiválhangulat alakult ki, ugyanis itt a szervezők ételstandokkal, szabadtéri kiállításokkal, illetve koncerttel is készültek az eseményre. Analia Selis Tangóest című koncertje teljesen megtöltötte a létesítmény szabadtéri amfiteátrumát, ugyanakkor a múzeum kiállításanyaga is nagyfokú érdeklődésnek örvendett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában