Támogatott tartalom

2023.05.05. 07:10

Made in RO: Román reklámok és márkák pop-up múzeuma, első ízben Nagyváradon, az ERA Shopping Parkban

Több ezer kiállított tárgy kalauzolja a látogatókat egy nosztalgikus és humoros utazásra, az elmúlt 150 év reklámjain és a mindennapi életben történelmet írt márkákon keresztül.

A kiállítást május 6–21. között naponta 9 órától 21 óráig lehet megtekinteni, a belépés ingyenes.

Idén tavasszal, 2023. május 6. és 21. között a nagyváradi ERA Shopping Park az ESCU Egyesülettel együttműködve meghívja Önöket egy Bihar megyében először bemutatott kiállítás megtekintésére, Made in RO: Román reklámok és márkák múzeuma címmel.

A nonkonformista múzeum új kiadásán, amelynek 2018-as debütálása óta már több mint 150.000 látogatója volt, több mint 2500 kiállított tárgyat lehet megtekinteni, amelyek több generáció mindennapjaiból mesélnek híres márkák történetéről, kreatív és játékos kiállítási környezetben, amely kis léptékben rekonstruálja a két világháború közötti és a kommunista időszak romániai lakásainak hangulatát, de a sok vicces történetet szülő üzletekét is, mint az élelmiszerbolt vagy az elektronikai és háztartási gépek boltja.

A Made in RO Múzeum az ERA Park kupolája alá hozza el az időutazásként bemutatott főkiállítást, a román reklám és a hazai márkák vizuális történetében az ikonikus márkák autentikus emléktárgyait és műtárgyait: csomagolások, plakátok, grafikák, politikai propaganda, makettek, reklámokat tartalmazó újságok és magazinok, lakossági háztartási cikkek, kozmetikumok, játékok, textíliák, elektronikai cikkek és készülékek, élelmiszeripari termékek, tévéklipek, archív hirdetések, hazai autók és még sok más kiállítási meglepetés a korábbi időkből, de az iparnak szentelt termékek és az ország nagy ipari központjainak ikonikus márkái is megtekinthetők.

A reklámművészeti alkotások és tárgyak válogatásában négy különböző korszak – háború előtti, háborúk közötti, kommunista időszak és a kortárs kapitalizmushoz való visszatérés – autentikus darabjai szerepelnek majd: nyomtatványok (plakátok, újságok, magazinok) és tárgyak egyaránt megtalálhatóak, valamint a fogyasztási cikkek ipari dizájnjának képviselői, autentikus korabeli környezetben, bemutatva a román gazdaság történetének fizikai krónikáját, amelyben a kreatív iparágak kulturális és történelmi identitását népszerűsítjük.

Felfedezhetik, hogyan jelent meg tevékenységként a reklám Romániában, mit vásároltak és fogyasztottak, illetve mit használtak a románok otthonaikban, mi volt az etikett, de a reklámok és a nemzeti márkák mögött meghúzódó múltbéli történeteket is megtudhatják azon az emlékidézésen, amely az ESCU Egyesület 2018 óta tartó, az első román reklám- és márkamúzeum létrehozására irányuló erőfeszítéseinek köszönhetően jött létre. Ez a törekvés annak a küldetésnek a folytatása, hogy egy állandó múzeumot hozzunk létre, amely az elmúlt 150 év romániai márkáihoz és reklámalkotásaihoz kapcsolódó örökségelemek kiállítására, dokumentálására és digitalizálására szolgál, tisztelegve a helyi márkák és reklámok előtt, amelyek történelmet írtak, kiállták az idő próbáját, és megújultak, vagy teljesen eltűntek.

A Made in RO program oktatási komponenssel is rendelkezik a vizuális művészetek, a dizájn, a divat, a reklám, a médiatörténet, a kommunikáció területén dolgozó személyiségek és szakemberek

számára, de a nagyközönség számára is, akik nosztalgiáznak vagy egyszerűen csak szeretik a nemzeti márkákat.

Ezzel egy időben, május 6-án és 7-én minden kicsi és nagy gyermeket meghív a Prietenii Veseliei csapat, hogy újra felfedezzék a gyermekkori játékokat: ugróiskola, elasztikus játék, Piticot, malom, Adj király katonát stb., és megkóstolják a tipikus román édességeket. A tevékenységek 16 és 19 között zajlanak a Sinsay galériában, a részvétel ingyenes! További információk itt: https://era-oradea.ro/, a múzeum hivatalos oldalán – https://muzeulpublicitatii.ro/, illetve Facebook-oldalán – https://www.facebook.com/muzeulpublicitatii/ és az Instagramon.

 

Az ESCU Egyesületről

Az ESCU betűszó olyan fogalmakat takar, mint oktatás, társadalom, kultúra, emberiség. Független, apolitikus, nonprofit civil szervezet vagyunk, célunk az ország lakosságának kulturális és oktatási színvonalának javítása. Fő tevékenységünk a romániai közélet kulturális kínálatának fejlesztése innovatív projekteken keresztül, amelyek küldetése a kulturális jó gyakorlatok országos szintű támogatása. Egyesületünk a kreativitás és a kulturális vállalkozás metszéspontjában működik, multidiszciplináris rendezvények, oktatási programok szervezésével, kísérleti kutatásokkal és művészeti projektek megvalósításának támogatásával, valamint diplomáciai és nemzetközi kapcsolatok mentorprogramjaival. 2015–2023 között az ESCU Egyesület a World Experience/Festival of Embassies vezető fesztiválon kívül (5 kiadás) olyan projektekkel fejlesztette portfólióját, amelyek olyan területekre összpontosítanak, mint a kulturális és nyilvános diplomácia, a nemzetközi kapcsolatok, a reklámozás/márkaépítés és a kulturális oktatás különböző témákban, illetve a Diplomatic Backstage Program, a NATO Youth Academy (3 kiadás), a Made in RO: román reklámok és márkák múzeuma (immár a 4. kiadás), Illusztrált szavak: román történetek képregényekben, Románia az olimpiai játékokon, kiállítások (2 kiadás), Millenáris generáció pop-up múzeum (2 kiadás), játékkiállítás, A szépség története Romániában, valamint vándorkiállítások, amelyek az ország különböző városaiban található nagy bevásárlóközpontokban jelen lévő nagyközönség oktatására és szórakoztatásra összpontosítanak.

Az ESCU Egyesület évente organikus növekedést produkáló, hazai és nemzetközi szinten mediatizált tevékenységet folytat, kulturális kezdeményezések portfóliójával rendelkezik, amelyek az UNESCO, a Kulturális Örökség Európai Éve és az Önkormányzatok Európai Kongresszusa, valamint számos romániai kulturális partnerintézmény égisze alatt jöttek létre. Az évek során projektjeink több mint 350.000 résztvevővel valósultak meg. https://asociatiaescu.ro/

 

(Fizetett hirdetés: CH 18991)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában