Vita

2023.05.02. 17:54

Korlátoznák az autós forgalmat a temetőben

A magas behajtási díjjal akarja korlátozni a nagyváradi önkormányzat azt, hogy az autósok húsvétkor és halottak napján behajtsanak a Rulikowski temetőbe.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A nagyváradi helyi tanács legutóbbi rendes ülésén vita alakult ki a várost irányító liberális (PNL) és az ellenzéki szociáldemokrata (PSD) frakció között annak kapcsán, hogy húsvétkor és halottak napján mennyit kell fizessenek az autósok azért, hogy behajthassanak a Rulikowski temetőbe. Adrian Madar, a PSD frakció vezetője azt kérte, hogy húsvétkor és halottak napján a behajtási díjat a Rulikowski temetőbe csökkentsék 50 lejről 10 lejre. „A Közterületfenntartónak 16 millió lejes profitja van, nem hiányzik neki az a 15 ezer euró, amire szert tesz ezeken a napokon” – mondta. Válaszában Ioan Lezeu tanácsos azt kérdezte: „Nem gondolja, hogy ez a torlódás miatt van? Az emberek imádkozni mennek a szeretteik sírjához, nem pedig azért, hogy autók mellett álljanak.” Ugyanezt emelte ki Lezeu párttársa, Florin Marinău is: „Ez a nagyon magas díjszabás elriasztja azokat, akik be akarnak hajtani a temetőbe. A temető még ilyen magas díjszabás mellett is nagyon zsúfolt azokon a napokon” – fogalmazott a politikus. Viszontválaszában Adrian Madar ezt mondta: „Nem tartom méltányosnak, hogy a temetőbe való bejutást anyagi szempontokhoz kötik, hogy akinek van pénze, az bemehet, akinek nincs, az pedig nem.”
Marcel Dragoș alpolgármester a maga során jelezte, hogy ez a kérdés nem szerepel a napirenden, hiszen a város jövő évi adó- és illetékeit megszabó határozat-tervezetben a Közterületfenntartó díjszabásai nincsenek benne. Madar ellentmondott az alpolgármesternek, jelezvén, hogy az előterjesztett napirendi javaslat az idei évi, azaz 2023-as helyi adókra és illetékekre vonatkozik. Azt már nem tette hozzá, hogy a szavazásra bocsátott előterjesztés kizárólag az állattetemek elszállítási díjára vonatkozott. Mindenesetre az ülésvezető elnök szavazásra bocsátotta Adrian Madar javaslatát, hogy a temetőbe történő behajtás díjszabása 50 lejről 10 lejre csökkenjen, amit a liberális többség leszavazott, a napirenden szereplő előterjesztést pedig eredeti formájában fogadták el a liberális többség igen szavazataival, a PSD és az RMDSZ tartózkodott. Egyébként a megszavazott javaslat értelmében az elpusztult állattetemeket egyedenként 50 lejért szállítják el és szintén ötven lejbe kerül a tárolásuk a hűtőládában, ugyanakkor kilónként 5 lejbe kerül az állattetemek elégetése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában