Egészségügy

2023.05.03. 19:04

Kik lehetnek a megyei kórház osztályvezetői?

Az egészségügyi törvény tavaly decemberi módosítása nyomán a közkórházak klinikai osztályait, szolgálatait és laboratóriumait egyetemi oktatók kell betöltsék. Ez a Bihar Megyei Klinikai Kórházban is módosításokat fog hozni.

ERDON-összeállítás

A módosított egészségügyi törvény értelmében az állami klinikák osztályvezetői tisztségeire az egyetem szenátusa tesz javaslatot és a közkórház főigazgatója hagyja jóvá azokat. Olyan osztályok esetében, ahol nincs egyetemen oktatási vagy tudományos területen foglalkoztatott szakember, aki betöltse a tisztségeket, nem változik semmi. Azoknak az osztályoknak az esetében, ahol vannak, ott ők kell ellássák az osztályvezetői feladatokat, ahol pedig több egyetemi szakember-jelölt is van, versenyvizsgát kell tartani. Ez a Bihar Megyei Klinikai Kórházban is változásokat eredményez majd.
Megírtuk, hogy a Nagyváradi Egyetem Orvosi Kara is elküldte a kórháznak 32 nevet tartalmazó javaslatát. A Bihoreanul hetilap úgy tudja, hogy a kórház vezetőtanácsa április 25-én tárgyalta az egyetem rektori hivatala által április 21-én átküldött javaslatot, és Gheorghe Carp menedzser elfogadta a javaslatok zömét azon egyszerű oknál fogva, hogy a javasolt egyetemi oktatók már most is osztályvezetők. Ők a következők: Ciprian Brisc (Gasztroenterológia), Mircea Popescu (Kardiológia I), Florian Bodog (Plasztikai sebészet), Maria Jurcă (Orvosi Genetikai Központ), Camelia Buhaş (Törvényszéki orvosi szolgálat), Mihaela Popovici (Belgyógyászat I), Ilarie Brihan (Bőrgyógyászat), Ovidiu Frăţilă (Belgyógyászat III), Monica Sabău (Neurológia), Simona Cheregi és Cristian Sava (Gyermekgyógyászat I. és II), Anamaria Jurcău (Neurológiai rehabilitáció), Bakó Gábor (Nefrológia), Adriana Sălăjan (Kardiológia II), Simona Pop (Orvosi rehabilitáció és balneológia), Florin Szasz (Szülészet-Nőgyógyászat I), George Roiu (Szemészet), Ariana Szilagyi (Gyermekgyógyászat III), Mihaela Chirilă (Hematológia, Csep András (Járványosztály II) és Sorin Iova (Pszichiátria ügyelet). A főigazgató csak három jelölést fogadott el az egyetem részéről olyan osztályvezetők helyére, akik nem egyetemi oktatók. Eszerint a Pszichiátria I osztályon Adrian Bumbu válthatja Anamaria Oaneat, az Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésével foglalkozó szolgálat élére Lucia Daina jöhet Rodica Fiţ helyére, és az idegsebészeten Aurel Mohan válthatja Alin Blagat, de a két utóbbi osztályon a jelenlegi osztályvezetők maradnak mindaddig, amíg Lucia Daina a kórház egészségügyi igazgatója és Aurel Mohan a kórház I. tömbjének koordinátora.

Elutasítva

Ezzel szemben a menedzser nem akarja Marius Rust előléptetni a Kardiológia I osztályon belül működő intervenciós osztályra, Ramona Dorobanţut sem akarja osztályvezetőnek az újszülöttek intenzív osztályára Radu Galiş helyére, valamint Dana Zahat sem támogatja az elemzési laboratórium élére Marcela Bota helyére. Felicia Manole jelölését is visszautasította a fül-orr- gégészet osztályra Sorbán Ildikó helyére, és Nicoleta Negruţot is negatív értékelést kapott az I. Járványügyi osztályra Mirela Indrieş helyett. A főigazgató az intenzív osztály jelenlegi vezetőjét, Marcel Negrăut sem váltaná le az egyetem által javasolt Carmen Pantiş kedvéért. Az indoklás szerint ezeknek a jelölteknek a teljesítménymutatói gyengébbek, mint a jelenlegi osztályvezetőké, azaz kevesebbet dolgoztak a kórházban, kevesebb beteget kezeltek, tehát a munkájuk nyomán az egészségbiztosító pénztár is alacsonyabb pénzösszeget számolt el a megyei kórháznak. Speciális helyzet alakult ki a Belgyógyászat 2 osztályon, amelyet dr. Ovidiu Burtă egyetemi előadó tanár vezet, ugyanis ott dolgozik egy másik egyetemi oktató, Felicia Marc is, akinek egyetemi rangja megegyezik a Burtăéval, és ő is szeretne osztályvezető lenni, így ezen az osztályon versenyvizsgát kell majd tartani. A változásoknak június 1-től kell életbe lépniük, mindenesetre egyik fél sem nyilatkozik még az ügyben: Gheorghe Carp azért nem, mert még nem küldték el a hivatalos választ az egyetemnek, Adrian Maghiar, az orvosi kar dékánja pedig arra hivatkozva, hogy még nem kapta meg azt. Ebből a tényből kiindulva a sajtóban olyan feltételezések kaptak lábra, hogy a háttérben még folynak egyeztetések a végleges listáról.

Ahol semmi nem változik

Egyébként a Bihar Megyei Kórháznak azokon az osztályain, ahol nem egyetemi oktatók az irányítók és az egyetemen dolgozó orvosok nem akarják betölteni az osztályvezetői tisztséget, maradnak a jelenlegi osztályvezetők. Ilyen osztály a Szülészet-nőgyógyászat II (Rodica Negrini), a SMURD – Gyorsmentő szolgálat (Hadrian Borcea), a Radiológia-Imagisztika (Liana Toc), az Ortopédia II (Cornel Popa), az Általános sebészet II és III (Adrian Duşe és Dănuţ Dejeu), az Urológia (Bogdan Feciche), a Tüdőgyógyászat I (Florian Andrada), a Gyermeksebészet (Daniel Băloiu), az Inztenzív osztály II (Mihai Florea), az Onkológia (Aniela Platona), a Sugárkezelés (Morvay Edina), az Angiográfia (Virgil Popa), a Pszichiátria II és III (Alin Petriş és Constantin Negruţ), a Tüdőgyógyászat II és III (Mircea Marta és Mircea Fernea), a TBC gyerekosztály (Paula Marian), a Paliatív gondozás (Maria Mureşan), a Járványügyi ügyelet (Maria Creţ), a Vértranszfúziós osztály I. és II (Adriana Maghiar és Apáti Estera), a Gyermek és Felnőtt Mentális Egészségügyi Központ (Simona Mija-Nedelea és Liliana Vlad), a Gyógyszertár (Corina Neamţu) és a Nukleáris medicina (Crenguţa Oncu).

Illusztráció: bihon.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában