Fotótárlat

2023.05.08. 09:45

Indiáról nyílt kiállítás a várbeli galériában

Fotó: Fórián Andrea

BN-összeállítás

Seiler-Iszlai Éva, marosvásárhelyi származású, jelenleg Németországban élő fotóművész alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtök délután a nagyváradi várban található Matei Stegerean Galériában, amely az Euro Foto Art Kiállítóközpont részeként működik. Az India - Pompa és por címet viselő kiállítás a XI. Európai Fotográfiai Fesztivál és egyúttal a 31. Festum Varadinum részeként valósult meg, a galéria falain 49, India különleges világát bemutató fotó szemlélhető meg.  A Summit Agro Romania és a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) partnerségében megvalósult kiállítás létrejöttét India romániai nagykövetsége is támogatta. A kiállításmegnyitón megjelenteket Tóth István, a tárlat kurátora köszöntötte, majd a Seiler-Iszlai Éva mondott köszönetet a kiállítás lehetőségéért. "Középiskolás korom óta lenyűgözött Kőrösi Csoma Sándor életútja, s szinte faltam Jakabos Ödön útirajzát – ekkor szerettem bele ebbe a távoli világba. Indiai szemorvosom, dr. Nawgiri, útnak indulásomkor elmondta, minden zajos lesz ott számomra. Amit ott találtam, minden képzeletemet felülmúlta. A folyamatosan dudáló autók, az üvöltő állatok, az utcák fülsiketítő zaja kimerített. De leginkább az éhes, szomjas tekintetek, a szimbiózisban észlelhető mérhetetlen pompa, gazdagság és ugyanakkor szemét, és mindennek színkavalkádja: ez a kiállítás témája" – mondta el a kiállító fotóművész. A továbbiakban Szűcs László, az Újvárad főszerkesztője méltatta a kiállítás anyagát, majd a kiállításmegnyitón jelen levő Hellmut Seiler költő, a kiállító férje olvasott fel néhány, Indiában született versét német, illetve román nyelven, amelyeknek magyarra való átültetését Goron Sándor költő adta elő. Tóth István Rahul Shrivastava indiai nagykövet üzenetét osztotta meg a jelenlevőkkel, amelyben többek között az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesülettel való 23 éves együttműködést emelte ki.
A kiállításmegnyitó alkalmával Thurzó Sándor József brácsaművész német és indiai zeneszerzők műveit adta elő. A kiállítás június 5-ig lárogatható, a kiállított fotók megtekinthetők az egyesület honlapján is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában