Családnap

2023.05.07. 16:31

Együtt ünnepelt a Csillagocskák nagy családja

Idén is megszervezték a Csillagocska Családnapot: kicsik és nagyok együtt, egy nagy családként vehettek részt a testet, lelket és szellemet feltöltő programokon. Az eseményeket a Csillagocska Alapítvány és a Nagyvárad-Réti Református Egyházközség közösen készítette elő.

Fotó: P. Nagy Noémi

P. Nagy Noémi

Az elmúlt hétvégén, május 5–7. között zajlott a már hagyományosnak számító Csillagocska Családnap a váradréti református templomban és udvarán. Ennek fő eseménye szombaton zajlott, ezt pénteken egy óvodai program előzte meg, a rendezvény pedig ünnepi istentisztelettel zárult vasárnap, amely magába foglalta a Csillagocska zeneóvoda kis növendékeinek anyák napi műsorát is. Pénteken, mint már említettük, az óvodások kerültek előtérbe, hiszen gyermekjátékokat próbálhattak ki, kézműves foglalkozáson vehettek rész és nem utolsósorban különböző hangszerekkel ismerkedhettek meg.

Fotó: Konrád Tamás

Szombaton már reggel gyülekeztek a gyermekek és szüleik a templom udvarán, ahol ekkor már javában készültek az asztalok a különböző kézműves tevékenységekhez, mint a nemezelés, a kosárfonás, a körmönfonás, a hetes fonás, a szövés, a gyöngyfűzés, a karmantyúszövés és még egy mini kovácsműhely is várta az érdeklődőket. Az udvaron bográcsokban főtt az ebéd, nagymama konyhájában pedig palacsinták sültek.

 A gyermekkacaj és a szülők beszélgetése csak addig halkult el, míg dr. Pálfi József, a Csillagocska Alapítvány elnöke ünnepi köszöntőjével hivatalosan is megnyitotta a családnapot. „Keresztény hitünk, közösségteremtő hagyományunk, a barátság, a közösség, a kapcsolatok és az ezekhez való hűség az, ami igazán fontos számunkra, minden egyes Csillagocska rendezvény alkalmával” – emelte ki a lelkipásztor. „Ma is azért vagyunk itt, hogy a hiten alapuló jó hagyományt tartsuk, építsük, őrizzük, mert az a hit, amit őrzünk, az tart meg minket” – tette hozzá végezetül Pálfi József. 

A Csillagocska Néptáncegyüttes tánca és a Soroglya zenekar rövid koncertje emelte a megnyitó hangulatát, utóbbi koncertnek a jelenlevő kisgyermekek is szerves részét képezték, hiszen a színpad előtt táncra perdültek. Amíg az udvaron a gyermekek és fiatalok foglalhatták el magukat a számos érdekes tevékenységgel, addig a templomban a felnőtteknek két érdekes eseményt is szerveztek, mindkettő alapját a hitben való nevelés szolgáltatta. 

Könyvbemutató
A keresztény hit és a néphagyományok óvodai szintű oktatását és nevelését foglalja össze Benedek Árpád, a Csillagocska Református Zeneóvoda zenepedagógusa, Dobrai Júlia óvodavezető és Kabai Kitty, a Nagyvárad-Réti Református Egyházközség beosztott lelkipásztorának közös könyve, amely Láttuk az ő csillagát címmel jelent meg nemrég. A szombati könyvbemutatón Filep Attila lelkipásztor elmondta: a könyv hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyermekek szívében elültetett igemagok később gyümölcsözzenek. Módi Kinga, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium igazgatója úgy vélekedett a kötetről, hogy az nemcsak egy módszertan, amit mások is követhetnek, hanem egy megélt ajándék, hiszen a Csillagocska óvodában már hosszú ideje gyakorolják a hitbeli nevelést a népi hagyományokkal, zenei világgal kiegészítve. Pálfi József a könyv előszavában is leírt gondolatokat osztotta meg, miszerint „Legfőbb feladatunk a keresztyén azonosságtudat megerősítése. Keresztyénségünk, magyarságunk és (zenei) anyanyelvünk művelése közben nem téveszthetjük szem elől azt, hogy akiket mindig-most nevelünk, azok lesznek majd a holnap Anyaszentegyházának tagjai.”

Az alkalmon a két szakmai lektor is megosztotta gondolatait. Dr. Bodó Sára Anna egyetemi docens kifejtette: nem mindegy, hogyan közelítünk a gyermekekhez a hit kérdésével. Az ő életükben a mese és a játék még nagyon fontos szerepet tölt be, épp ezért szerencsés dolog, hogy a kötetben összekapcsolták a néphagyományt és a hitoktatást, hiszen egy-egy népi játékhoz könnyen oda lehet kapcsolni egy-egy bibliai történetet. „A könyv nem erőltetett, a szabadság áramlik belőle, a természetes tanulási folyamatot segíti elő” – tette hozzá.
Berkesi Sándor Kossuth-díjas karnagy a könyv zenei anyagát méltatta. Mint elmondta, az evangélium és a népi hagyomány együttese Kodály Zoltán és Bartók Béla munkásságában is jelen van, épp ezért a könyv, ami szintén ezt a kettősséget követi, jó úton indult el. A bemutatón a kötet szerzői is megosztották gondolataikat arról, mi vezette őket a könyv megírása során, és, hogy miért tartják fontosnak, hogy amit gyakorlatban évek óta átadnak a Csillagocska óvodásainak, azt most könyv formájában összefoglalva másoknak is rendelkezésére bocsássák. Az alkalmon a kötet zenei anyagából ízelítőt kaphattak az érdeklődők a Csillagocska Zenekar és a Csillagocska Pedagógus Kórus előadásában. A könyv megvásárolható a váradréti egyházközség lelkészi hivatalában. 

Előadás

Rövid szünetet követően dr. Bodó Sára Anna A család szerepe a hitre nevelésben címmel tartott előadást, melyben kitért arra, hogy az Istennel való későbbi kapcsolatot nagymértékben meghatározza már a magzati lét, a születés, az, hogy hogyan várták a gyermeket, illetve a családi kapcsolatok. Kiemelte, hogy a gyermeknek az anyához és a családtagokhoz való kötődésének milyensége határozza majd meg az Istenhez fűződő kapcsolatát is. A bizonytalan vagy elutasító kötődésben felnövő gyermek a későbbiekben nehezen vagy egyáltalán nem lesz képes bízni Istenben, az Ő kegyelmében. A családnak egyéb más mellett szerepe van abban, hogy megtanítsa a gyermeket az érzelmek kimutatására, hogy megismertesse a képességeit, és hogy kialakítsa a világlátást. Az Istenbe vetett bizalmat meg kell alapozni, és ezt elsődlegesen a család tudja megtenni, a későbbiekben pedig akár az ebben a szellemiségben oktató óvoda vagy iskola – hangzott el végezetül. A közös ebéd után este 19 órától táncházzal folytatódott a program. Utóbbi meghívottjai a Csillagocska Néptáncegyüttes és a Szülők Tánccsoportja voltak, zenéltek a Soroglya és a Csillagocska zenekarok.

Fotó: Konrád Tamás

Ünnepi istentisztelet

A családnap záróeseményét május 7-én, vasárnap 10 órától tartották meg. Az ünnepi istentiszteleten igét hirdetett Pálfi József. Prédikációjában kiemelte, hogy Ábrahámhoz hasonlatosan nekünk is hit által, Istenben bízva és Őt követve kell haladnunk az előttünk álló ismeretlen úton. „Merjük hittel meghallani, ha Isten megszólít bennünket, merjünk hittel igent mondani és váljunk áldássá egymás számára” – fogalmazott Pálfi József. Az igehirdetés után a Csillagocska Református Zeneóvoda óvodásai zenés-verses anyák napi műsorukkal örvendeztették meg nemcsak az édesanyákat, hanem minden jelenlevőt. A műsort követően a kisgyermekek egy-egy szál virággal köszöntötték anyukájukat, nagymamájukat. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában