Kirándulás

2023.05.23. 09:53

Az Értől az Atlanti óceánig: Franciaországban jártak az eminescus diákok

Tóth-Trpkovici Timka

A Mihai Eminescu Főgimnáziumban sajátos tevékenység zajlott az idei tanévben. A bezártság, a korlátozottság időszakában úgy a tanárok, mint a diákok felismerték intézményünkben, hogy a fenntarthatóság érdekében az iskoláknak a jövő érdekében kell működniük, a jövő szemszögéből kell oktatniuk, nevelniük. Ezt a célt szolgálta az egész tanévet átölelő tanulmányi projekt is, mely az Iskola a jövőért címet viseli. Ennek keretén belül került sor az Iskola másként hét időszaka alatt a hónapok óta tervezett, előkészített és várva-várt tevékenységre, tanulmányi kirándulásra Európa különböző országain keresztül az Atlanti óceánig.
Négy pedagógus – Gál Gabriella fizika-, Nagy István informatika-, Tóth-Trpkovici Timka kémia- és Újvárosi Edit biológiatanár – kíséretében negyvenhét gyerek indult útnak, hogy megismerje Franciaország természeti és kulturális sokszínűségét, mindazt a megújulási képességet, ami az itthoni jövő számára egy követendő példává teheti Európa egyik gazdasági és kulturális nagyhatalmát.

Egy hét leforgása alatt a diákok találkozhattak Párizs csodáival: az Eiffel torony, Louvre, Montmartre negyed, Champs Elysee, Concorde tér, Luxemburg kert, Notre Dame katedrális mellett megismerkedtek az európai oktatás egyik fellegvárával, a Sorbonne Egyetemmel is. Gál Gabriella fizikatanárnő elmagyarázta a Pantheonban felállított Foucault inga működési elvét és tudománytörténeti jelentőségét. Természetesen a diákok által várva várt Disneyland élménypark, illetve a legújabb dróntechnológia bevetése sem maradhatott el. Párizst elhagyva előbb Normandiába, majd Bretagne-ba vezetett a diákok útja Nagy István tanár úr magyarázatát követően először a középkori Franciaország egyik mérnöki csodája nyűgözte le a kíváncsi csapatot, a Monet által sokszor megfestett Rouen-i katedrális. Innen az Atlanti óceánhoz vezetett az út, azzal a céllal, hogy több természeti jelenséget, illetve azok egymásra gyakorolt kölcsönhatását figyeljék meg a diákok Újvárosi Edit biológia- és Tóth-Trpkovici Timka kémia-biológiatanár magyarázatai alapján. Bátran mondhatjuk, hogy életre szóló élményt jelentett mindenkinek Európa gyöngyszeménél, a Mont Saint-Michel sziget apátságánál megfigyelni az apály-dagály jelenségét telihold idején. Utolsó előtti állomásként Franciaország „kalózvárosát”, Saint-Malot látogattuk meg, mely a diákok számára különleges tanulási lehetőséget biztosító óceanáriumnak is otthont ad. A hazafelé vezető úton Strasbourg-ban fedezhették fel a diákok, hogy a kulturális sokszínűségben milyen teremtő, innovatív energia rejlik, melyet a jövő érdekében tudni kell hasznosítani.
Rengeteg élménnyel és csomaggal megrakodva Nagypéntek hajnalán érkeztünk haza, hálát adva, hogy egy olyan tanulmányi kiránduláson vehettünk részt, amely valóban jövőt formáló. Célkitűzéseink között szerepel az ilyen jellegű gyakorlati oktatást szolgáló tanulmányi kirándulások éves megszervezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában