EPP

2023.05.02. 19:01

A tavaszi akadémiára készül az EPP nőszervezete

Az RMDSZ Temesváron tartott 16. kongresszusa, valamint az Európai Néppárt (EPP) müncheni politikai közgyűlése volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, melyet Biró Rozália parlamenti képviselő, az EPP nőszervezetének elnöke tartott kedd délelőtt Nagyváradon.

Ciucur Losonczi Antonius

Biró Rozália beszámolt arról, hogy április 28-29-én Temesváron tartották meg az RMDSZ 16. kongresszusát, melyen a folytonosság jegyében újabb négy évre bizalmat szavaztak Kelemen Hunor szövetségi elnöknek. Mint arról már beszámoltunk két dokumentumot is elfogadtak. A felzárkózás évtizede 2023-2030 című anyag tíz fejezetben taglal olyan prioritásokat, mint az oktatás, a családpolitika és szociális kérdések, ifjúság és sport, külpolitika, gazdaságfejlesztés és turizmus, mezőgazdaság, egészségügy, önkormányzatok és településfejlesztés, környezetvédelem, kultúra. A másik pedig az Állásfoglalás a magyar romák egyenlő társadalmi részvételéről, mely abból indul ki, hogy Erdélyben mintegy százezer magyar nyelvű roma él, akik magyar (vagy többes) identitásuk mellett sok szálon kötődnek az erdélyi magyarság intézményrendszeréhez. Az RMDSZ elkötelezett a magyar romák egyenjogúsítása mellett, és minden kezében lévő eszközt felhasznál ahhoz, hogy ezt a célt elősegítse. A Szövetség számára kiemelten fontos a magyar romák társadalmi és gazdasági felemelkedése, valamint az, hogy roma és magyar identitásukat egyidejűleg őrizhessék meg, teljesíthessék ki. Az alávetettség megszüntetése ugyanis nem csupán az emberi jogok vagy társadalmi felelősségvállalás kérdése, hanem a romákkal szembeni jogos történelmi igazságtétel. A kongresszus a fentiekből kiindulva ezért megbízott egy munkacsoportot, hogy részletes cselekvési tervet dolgozzon ki, amely a magyar nyelvű romák egyenlő társadalmi részvételét segíti elő.
Egy másik témára áttérve Biró Rozália bejelentette, hogy május 4-5-én Münchenben fogja tartani politikai közgyűlését az Európai Néppárt (EPP) annak jegyében, hogy az Európai Bizottság 2023-t a Készségek Európai Éveként határozta meg. A tanácskozás a tervek szerint olyan témák kerülnek megvitatásra, mint az innováció, a vidékfejlesztés, a régiók megerősítése, valamint az emberek igényeire, véleményeire való hangsúlyosabb odafigyelés. Kihasználva a lehetőséget, a közgyűlés egyfajta folytatásaként az Európai Néppárt nőszervezete (EPP-W) is megszervezi Tavaszi Akadémiáját. Előadások hangzanak majd el a nők szerepvállalásáról olyan nem konvencionális gazdasági ágazatokban, mint az információs technológia (IT) vagy a mesterséges intelligencia kutatása, majd a plenáris ülés után munkacsoportokban osszák meg gondolataikat egymással a résztvevők a munkapiaci helyzetről, a nyugdíjrendszerről, az egészségügyi ellátásról, a gyermekvállalási kedvről, az agyelszívásról, az elöregedésről, az idősgondozásról és a migrációról, tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában