DASO

2023.04.12. 16:30

Támogatás a hátrányos helyzetű édesanyáknak

Közleményben emlékeztet a Nagyváradi Szociális Ellátási Igazgatóság (DASO), hogy egyszeri, kétezer lejes támogatásban részesülnek a hátrányos helyzetben levő édesanyák és újszülöttjeik.

ERDON-összeállítás

A kártyaalapú szociális utalványokat a hátrányos helyzetűek megsegítését célzó operatív program (POAD) keretén belül uniós alapokból finanszírozzák, és a támogatásból élelmiszert, pelenkát, ruhákat, illetve az édesanya és a baba számára szükséges tisztálkodási és gyógyászati cikkeket lehet vásárolni. Az igazgatóság a szociális szakszolgálatain keresztül azonosítja és összeállítja a végső kedvezményezettek listáját. A 113/2022 számú sürgősségi kormányrendelet értelmében az utalványt 2022-től kérvényezhetik az édesanyák a születést követő első három hónapban. A támogatásra jogosultak: azok az édesanyák, akik a 416/2001-es számú törvény értelmében szociális segélyben részesülnek; a 277/2010-es számú törvény alapján családtámogatási juttatásban részesülő édesanyák; a fogyatékossággal élő anyák; az átmenetileg kritikus élethelyzetbe került anyák, illetve a családon belüli erőszak áldozatai, eltartott személyek és/vagy különösen veszélyeztetett helyzetben lévő anyák; a személyazonossági okmányokkal nem rendelkező anyák; a kiskorú anyák; az ukrajnai menedékkérő édesanyák.
A szociális kártya csak Románia területén használható fel a kártya érvényességi idején belül, az összegből pedig csak újszülött ápolására szolgáló termékeket lehet vásárolni. A fenti kategóriába tartozó édesanyák az igazgatóság váradi Teleki (Primăriei) utca 42. szám alatti székhelyén jelentkezhetnek további információért az igénylés menetéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában