Egyházzene

2023.04.15. 15:08

Egyházzenei szakmai napok zajlottak Nagyváradon

Egyházzenei szakmai napokat tartottak április 14-én és 15-én Nagyváradon. Az esemény házigazdája a Nagyvárad-Újvárosi Református Egyházközség volt.

Pap István

A kétnapos eseménysorozat első, pénteki napján a délutáni órákban zajlott le a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) öregdiákjanak a találkozója, majd kóruspróba következett. Délután hat órától zenés istentiszteletet tartottak a nagyvárad-újvárosi református templomban. Igét hirdetett Bogdán Szabolcs János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, aki Pál apostol szeretethimnuszából idézte az első sort: „Szóljak bár emberek vagy angyalok nyelvén, ha szeretet nincs bennem, csak zengő érc vagyok, vagy pengő cimbalom.” 

A püspök a szeretet, a zene és az Úr szolgálatának hármas összefüggését boncolgatta igehirdetésében, melyben kiemelte: akkor bontakozik ki az isteni áldás, ha a szeretet a főszereplő. „A szeretet nem egy érzés, hanem élő személy, Jézus Krisztus” – fogalmazott Bogdán Szabolcs János, aki az idézett igerésznek három üzenetét emelte ki beszédében. Az első az összetartozás. Az orgona is sok sípból áll, és a kórus is sok tagból áll, de mind a hangszer, mind a kórus összetartozik. Hangsúlyozta, hogy fontos az összhang a kóruson belül, és ha valaki kiáll közülük, akkor már nem ugyanaz a hangzás. Mint mondta, a templomban összegyűltek célja közös: az Urat akarják dicsőíteni, és az Istent magasztaló kórus, illetve közösség tagjai összetartoznak. A második üzenet arra a kérdésre adandó válasz, hogy miáltal szólalhat meg az ember Isten hangszereként. Mint ahogy a hangszer úgy szólal meg, hogy hat rá egy külső erő, úgy az embernek is folyamatosan szüksége van a lélek átható vezérlő erejére. „Ezért el kell kérni az Úrtól a lélek ajándékát, mert akkor tudunk szeretni, tudunk szolgálni, tudunk dicsőíteni” – hangzott el. A harmadik üzenet szerint egy hangszer akkor szól szépen, ha mester játszik rajta, ezért hát „engedjük Jézust odaülni lelkünk hangszeréhez, az ő akarata érvényesüljön” – fogalmazott az egyházkerület püspöke.

Az igehirdetés után a Nagyváradi Kántorképző Tanfolyam Kórusa szolgált. Három művet szólaltattak meg: a 134. zsoltárt Ádám Jenő megzenésítésében, majd egy 14. századi trubadúrének feldolgozása következett, végezetül Kodály Zoltán 33. genfi zsoltára hangzott el. Vezényelt Marczi Ernő. Majd a PKE Öregdiákok Kórusa énekelt Brugós Anikó, illetve Berkesi Sándor Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karnagy irányítása alatt. Az ő előadásukban elhangzott Liszt Ferenc Él a Krisztus, majd Gárdonyi Zsolt Szívemnek kősziklája című kórusműve. Ezt követően Johann Pachelbel Magnificatja csendült fel lelket megerősítően szép előadásban. Nagy átéléssel szólaltatta meg a kórus Kocsár Miklós Fazekas Mihály Exsurge cor meum című költeményére komponált kórusművét. Kodály Zoltán Szép könyörgése volt a rövid, de szép műsor záróakkordja a sajnos szinte teljesen üres templomban, ahol a kórustagokon kívül mintegy tucatnyi érdeklődő volt. Az első nap állófogadással zárult. A második napon, szombaton délelőtt nyitották meg a rendezvény keretén belül a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Egyházzenei Dokumentációs Központját, mely az újvárosi református templom nyugati karzatán kapott helyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában