Kiárusítás

2023.04.04. 12:31

Megszűnik a várbeli Kézművesház

Belefáradt a több éve tartó hercehurcába, ezért felszámolja a várbeli Kézművesházat Pázmán Ida, Nagyvárad egyik legismertebb kézműves mestere. A szövőműhely berendezését, illetve a benne található tárgyakat kiárusítja.

Forrás: Adela Rusu

János Piroska

Forrás: Facebook/Ida Pázmán

A várbeli megszűnés veszélye már jó ideje Damoklész-kardjaként lóg a Kézművesház felett. Mint portálunkon is írtunk róla korábban, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal illetékesei figyelmeztették is a várbeli kézműveseket, hogy kezdjenek el olyan kereskedelmi tevékenységet is folytatni, amelyből kigazdálkodják a helyszínbérlés költségeit. 

A meghirdetett árakkal 1860 lej lenne a műhelynek otthont adó tér bérleti díja, amelyhez még társul a rezsiköltség. Decemberben például utóbbi 1430 lej volt, telenként több mint 3000 lejt pedig nem tud megengedni magának – mondta el érdeklődésünkre Pázmán Ida, aki úgy döntött, ilyen körülmények között felszámolja a Kézművesházat. Külön felháborítónak tartja, hogy a kézműves tevékenységekre fenntartott várbeli helyiségek kikiáltási ára 25 lej/négyzetméter, míg a szállodától négyzetméterenként csak 7 lejt, a borászattól pedig 10 lejt kérnek. 
Úgy döntött, nem vesz részt a következő liciten, április 18-ig kiköltözik a várból, illetve felszámolja a műhelyt, kiárusítva annak berendezési tárgyait és az alapanyagokat. Mint elmondta, nem szakít véglegesen a kézműveskedéssel, csupán szünetet tart. A szövőszéket nem adja el, az egy ideig a pincében fog pihenni, illetve a szőttesektől sem válik meg. Azokat a tárgyakat viszont nem szeretné megtartani, amelyekhez a várbeli műhelyben kötődött, ezért döntött a kiárusítás mellett. A hogyan tovább kérdésére még nem tud válaszolni, egyelőre a jelenlegi műhely felszámolására fókuszál. Arra a kérdésre, miszerint nem lett volna-e lehetőség a műhely átköltöztetésére, azt a választ kaptuk, hogy nem szerette volna a jelenlegi berendezési tárgyakkal beszuszakolni a műhelyt egy másik helyiségbe – amennyiben a későbbiekben újraszervezi a műhelyt, az máshogy fog kinézni. Az eredetileg az elmúlt hétvégére meghirdetett kiárusítás folytatódik, április 18-ig 10–15 óra között várja a vásárlókat.

Forrás: Facebook/Ida Pázmán

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában