Húsvét

2023.04.06. 13:00

Figyeljünk oda az ünnepi bevásárláskor

Fokozottan figyeljenek, amikor a húsvéti menühöz vásárolják meg a szükséges élelmiszereket – figyelmeztet közleményében a Bihar Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság.

Forrás: Facebook/ANSVSA

ERDON-összeállítás

A katolikus és ortodox húsvétot megelőző időszakban is ellenőrzéseket tart az élelmiszerüzletekben és a piacokon a Bihar Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA), hogy megállapítsák, az árusok betartják-e a húsvéti ünnepek kedvelt élelmiszereinek tárolására és forgalmazására vonatkozó szabályokat. Az igazgatóság egyúttal tanácsokat is ad a lakosságnak, hogy mit vegyenek figyelembe, amikor tojást, húst, tejterméket vagy egyéb élelmiszereket vásárolnak. A közlemény szerint az igazgatóság Nagyváradon, Belényesben, Vaskohszikláson, Diófáson, Élesden, Mezőtelegden, Nagyszalontán, Tenkén, Székelyhídon, Érmihályfalván, Margittán, és a megye más településein is végez ellenőrzéseket az ételmérgezések megelőzése érdekében.
Az intézmény munkatársai a húsvéti időszakban kelendő élelmiszerek előállításával, kezelésével és forgalmazásával foglalkozó gazdasági szereplőket célozzák meg, különös tekintettel a vágóhidakra, a feldolgozóüzemekre, a hentesekre és hentesüzletekre, a hal-, tej-, tojás-, pék- és cukrászati termékeket forgalmazó üzletekre, az élelmiszer-kiskereskedelmi létesítményekre, a raktárakra, a közétkeztetési létesítményekre, valamint a bárányok levágására kijelölt és engedélyezett helyekre. Remus Moțoc, az igazgatóság vezetője a közleményben arra kéri a lakosokat, hogy ha az élelmiszerbiztonsági szabályok bármilyen jellegű megsértésével találkoznak, akkor azonnal értesítsék az általa vezetett intézményt. „A panaszokat közvetlenül az élelmiszerbiztonsági igazgatóság váradi székhelyén vagy a területi körzetekhez lehet benyújtani, bejelentést lehet tenni a 0259/266-141-es telefonszámon vagy az office-bihor@ansvsa.ro e-mail címen, vagy akár az országos ügynökség (ANSVSA) elérhetőségein is, a 0800-826-787-es zöldszámon vagy a callcenter@ansvsa.ro e-mail címen” – áll a közleményben.

Egészségügyi szabályok

A korábbi évek tapasztalatai alapján az igazgatóság munkatársai felhívják a megye lakosságának figyelmét arra, hogy a húsvéti időszakra jellemző termékek (tojás, bárány, pulykahús, hal, tejtermékek, sütemények és péksütemények, növényi eredetű élelmiszerek stb.) vásárlásakor fokozottan figyeljenek, ezzel elkerülve a nemkívánatos helyzeteket, betegségeket. Például csak engedéllyel rendelkező csomagolóközpontból származó tojást vásároljanak, hiszen itt folyamatosan ellenőrzik azok minőségét. Továbbá csak megfelelően csomagolt, megjelölt és felcímkézett tojásokat válasszanak. A tojáson fel kell legyen tüntetve legalább a termelő farm kódja, a tojástartón levő címkén pedig a szavatossági idő, a csomagolóközpont ovális jele, a tenyésztési rendszer és a súlykategória is.

Forrás: Facebook/ANSVSA

A nyers tejet és a tejtermékeket „csak megfelelő, egyszer használatos csomagolásban lehet forgalmazni, a termékeket speciálisan erre a célra kialakított vitrinekben, könnyen tisztítható és fertőtleníthető anyagokból készült tárolóedényekben kell elhelyezni. A tej és a tejtermékek forgalmazása során fel kell tüntetni a termelőtől származó írásos információt, amelynek tartalmaznia kell a termék, illetve a termelő nevét, a termelés helyét, a lefejés időpontját, a tej eredetét (tehén, juh, bivaly stb.)” – áll a közleményben. Az élelmiszer- és hentesüzletekben, valamint a bevásárlóközpontokban forgalmazott juh- és kecskehús kizárólag az országos ügynökség (www.ansvsa.ro) honlapján regisztrált, állatorvosi engedéllyel rendelkező vágóhidakról származhat.
Végezetül a megyei igazgatóság a közleményben kiemelt néhány, az élelmiszerek forgalmazására vonatkozó szabályt is: az afrikai sertéspestis veszélye miatt tilos élő állatot, húst és húskészítményeket forgalmazni a korlátozás alá vont körzetekből; az afrikai sertéspestis kialakulása miatt a megyében határozatlan időre felfüggesztették az összes állatpiac működését; az élő állatok eladása/vásárlása csak közvetlenül az országos adatbázisban nyilvántartott, az állategészségügyi korlátozás alá nem eső területeken található állattartó gazdaságokból engedélyezett, az állatokat az eladás előtt egy erre felhatalmazott állatorvosnak is ellenőriznie kell, aki az eladáshoz szükséges dokumentumokat is kiállítja; tilos az élelmiszerek utcai vagy a gépjárműből történő forgalmazása. Az ilyen esetek 40.000 lejig terjedő pénzbírságot vonhatnak maguk után, valamint az eladásra kínált teljes mennyiség elkobzását; csak a szükséges engedélyekkel rendelkező üzletekből szerezzék be az élelmiszert; amennyiben online rendelik azokat, a hamisított vagy egészségtelen élelmiszerek vásárlását elkerülendő, mindig ellenőrizzék, hogy a termelő vagy a forgalmazó rendelkezik-e állategészségügyi engedéllyel. Ezt mindenki könnyen leellenőrizheti a megyei igazgatóságok honlapján (bihor.dsvsa.ro).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában