Ünnep

2023.04.22. 19:35

Előrehozott bérmálás Újvároson

Böcskei László megyés püspök 17 fiatalnak és három felnőttnek szolgáltatta ki szombaton a bérmálás szentségét a nagyvárad-újvárosi plébániatemplomban. A felkészítésüket dr. Kovács F. Zsolt plébános végezte, folytatva a volt plébános, Pék Sándor esperes ezirányú munkáját.

Fotó: A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

A szentmise bevezető részében az egyházmegye főpásztora kiemelte, hogy rendkívüli időben történik a bérmálás, hiszen idén a fennállásának 300. évfordulóját ünnepli a Szent László templom, illetve az általános gyakorlat szerint a bérmálásokra pünkösd után kerül sor (bár egyébként bármikor lehet), de a felújítási munkálatok miatt ez esetben előbbre hozták az ünnepséget. Hangsúlyozta: bár természetesen nem fognak emléktáblát állítani ennek a rendezvénynek, de azért azt szeretné, hogy ami történni fog, az egy örök életre szóló élmény maradjon a megbérmáltak számára, és megerősítés a közösségnek, nem csupán erre a napra szóló megnyilvánulás legyen tehát. A jelenlevőktől azt kérte: imádkozzanak ezekért a fiatalokért, hogy merjenek továbbra is Krisztussal haladni és kitartani mellette.

Ezután dr. Kovács F. Zsolt, mint a Szent László plébánia lelkipásztora bemutatta a jelölteket a főpásztornak, akik előkészültek a megbérmálásukra, és a szentség kiszolgáltatását kérték. Tanúskodott ugyanakkor arról, hogy a jelöltek megfelelő hitoktatásban részesültek, a szent gyónás által előkészültek a bérmálás szentségének felvételére, és méltóak rá, hogy Krisztus harcosai közé sorolják őket. Ezt követően a megyés püspök kérdésére válaszolva a fiatalok kijelentették: tudják mit művel a Szentlélek bennük és általuk.

Az evangéliumi részlet Szent Lukács könyvéből szólt, az emmauszi tanítványokról. Az elhangzottak alapján (két tanítvány szinte menekült Jeruzsálemből egy ismeretlen kis falu, Emmausz, vagyis egy cél felé azt követően, hogy korábban reménykedtek, majd átélték a nagyhét tragédiáit és elcsüggedtek; az úton melléjük szegődött egy idegen, akiben később felismerték Jézust, és ennek köszönhetően irányt váltottak és visszatértek a nagyvárosba) Böcskei László három dolgot emelt ki tanácsként arra vonatkozóan, hogy felnőtt keresztényként, hívő emberként milyenek kellene legyünk valójában, és milyen cél irányába kéne haladnunk. Arra buzdította a megbérmálandókat: tartsanak ki a boldogságot jelentő célhoz vezető útjukon, jelentsen számukra is csodálatos élményt és iránymutatást a Jézussal való találkozás, végül pedig soha se feledkezzenek meg arról, hogy megbérmáltként az lesz a küldetésük és feladatuk, hogy tanúságot tegyenek a világban Krisztusról.

A zenei szolgálatot ezúttal is Kribus Mónika kántor-karnagy és a Halmos László Kórus látta el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában