Átalakítás

2023.04.04. 16:12

Átrium lesz a megyei könyvtárban

Beérkezett a Nagyváradi Város- és Területrendezési Bizottsághoz (CMUAT) a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár átalakításának a terve. A jelenlegi főbejárat és nagy csarnok helyén egy átriumot hoznak létre.

Forrás: PMO

Pap István

A Rhédey kert (Bălcescu park) mellett lévő megyei könyvtárat átépítik és földrengésbiztossá teszik. Az erre vonatkozó terveket jóváhagyta Nagyvárad főépítésze a CMUAT legutóbbi ülésén. A polgármesteri hivatal közleményében azt írja, hogy az Armatei Române 1A szám alatti, 1917 négyzetméteren elterülő háromszintes ingatlan földszintjén van a bejárati előcsarnok, az öltöző, a könyvkötészet, a zene és művészet szekció, és egyéb helyiségek is, és mindegyik emeleten van egy-egy amfiteátrum. 

A létesítményt úgy akarják átalakítani, hogy elválasztják majd egymástól a két különálló funkciót: az épület egyik részében lesz a könyvraktár és a személyzet irodahelyiségei, a másik pedig teljes mértékben a látogatóknak lesz fenntartva. Ez utóbbi rész központi helyszíne lesz az átrium, melyet az épület közepén, a főbejárati előcsarnok átépítésével alakítanak ki. Egyrészt felújítják, megerősítik az 1950-es években emelt épületrészt, lebontják a főbejárati előcsarnok egy részét és egy nyitott átriumot alakítanak ki a helyén, mely az épület mindhárom szintjét magába foglalja majd. Ezen a helyen a jelenlegi falakat kitörik és helyette üvegfalat építenek. Az átriumban belső lépcsősor lesz, mely körkörösen halad fel az emeletekre, ugyanakkor egy panorámaliftet is beépítenek, a lépcsőkről és a liftből is belátható lesz az átrium belseje, áll a polgármesteri hivatal közleményében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában