Utcanevek

2023.03.10. 17:38

Újabb névadás-javaslatokkal állt elő az EMSZ

Mi a közös Rhédey Lajos grófban, Jakab Dezsőben, Dayka Margitban, Wagner Nándorban, Kristófi Jánosban és Knézy Jenőben, azon kívül, hogy híres, Váradhoz köthető magyar emberek? Az, hogy mindannyiukról utcát szeretne elneveztetni Nagyváradon az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ).

A szerző felvétele

Pap István

Nagyvárad az utóbbi években dinamikusan fejlődik, egyre-másra „nőnek ki a földből” az újabb és újabb építmények, tömbházak, amelyek nyomán új utcák is létrejönnek. A sok esetben még csak a tervezőasztalon lévő utcáknak nevet kell adni. Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) nagyváradi szervezete kidolgozott egy javaslatot arról, hogy egyes új utcákat milyen személyiségekről kellene elnevezni, és a javaslatot benyújtották a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal főépítészi igazgatóságához. Moldován Gellért Lajos, az EMSZ nagyváradi elnöke (a képen balról) a párt csütörtöki sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy első körben hat Nagyváradhoz kötődő magyar személyiség nevét tartalmazó listát állítottak össze. A listán szerepel gróf Rhédey Lajos neve, aki Nagyvárad fontos mecénása volt, de szeretnék, ha Wagner Nándor világhírű szobrász és festő emlékét is őrizné utcanév szülővárosában. Szintén Nagyváradon született Dayka Margit színésznő, aki ugyancsak méltó arra, hogy utca legyen elnevezve róla. Jakab Dezső építésznek a nagyváradi Fekete Sas-palota megtervezését köszönhetjük, ez akkora érdem, ami indokolttá teszi azt, hogy utca legyen róla elnevezve. Utcát szeretne elneveztetni az EMSZ továbbá Kristófi János festőművészről és a szintén váradi születésű Knézy Jenőről, aki az egyik legkedveltebb magyar televíziós sportkommentátor volt. Moldován Gellért Lajos elmondása szerint a főépítészi hivatal örömmel fogadta a beadványt, és válaszoltak is a pártnak, jelezve azt, hogy a javaslatot elemezni fogják, és amikor időszerű lesz, helyi tanácsi határozatban fognak dönteni a névadásról. A főépítészi igazgatóság válaszában megjegyzi azt is, hogy minden közterület-elnevezést a Bihar Megyei Prefektúra keretében működő megyei névadó bizottság kell jóváhagyjon.

Új név lehet, névváltoztatás nem

Az illetékesektől érkezett pozitív reakció nem feledteti azonban azt a tényt, hogy a párt eddigi utcanév-javaslatai nem jártak sikerrel. A sajtótájékoztatón Moldován Gellért Lajos emlékeztetett is arra, hogy már évekkel ezelőtt benyújtottak egy javaslatot arra vonatkozóan, hogy változtassanak meg két utcanevet Nagyváradon. Azt szerették volna elérni, hogy a vár mögötti egykori Báthory István utca kapja vissza régi nevét, annál is inkább, mert Báthory István váradi várkapitány is volt, ráadásul az utca jelenleg Constantin Dobrogeanu Gherea szocialista politikus, irodalomkritikus nevét viseli, akinek Nagyváradhoz semmilyen köze nincs. A párt szintén javasolta, hogy a jelenleg Martin Andersen Nexö író nevét viselő utca legyen Moyses Mártonról, a kommunista diktatúra mártírjáról elnevezve. Ez utóbbi javaslatokat mindmáig nem hagyták jóvá, többek között arra hivatkozva, hogy az utcanév változtatás nehézségekkel járna, például az ottani lakók ki kellene cseréljék a személyi igazolványukat. A mostani javaslatok kapcsán semmilyen érdemi kifogást nem lehet emelni, jegyezte meg Moldován Gellért Lajos, hiszen több tucatnyi új utca keletkezett és keletkezik a városban, amelyeket el kell nevezni, ráadásul a párt Nagyváradon született vagy a városhoz szorosan kötődő személyiségek neveit javasolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában