Metszés

2023.03.20. 12:27

Szilvafametszés-bemutató Érszőllősön

Metszésbemutatót szervezett március 8-án Érszőllősön Huszár Antal, a Partiumi Falugazdász Hálózat Margitta-térségi falugazdásza. A házigazda Nicolae Mureșan volt, akinek a viszonylag fiatal, 2013-as telepítésű gyümölcsösében a szilvafák metszési technikáját ismerhették meg a gazdák.

BN-összeállítás

A gyakorlati metszésbemutatót – amit két szakember, Bános István és Huszár Antal tartott – élénk érdeklődés övezte: az eseményen közel harmincan vettek részt, és nem csupán a rendezvénynek otthont adó községből, hanem Margittáról és a távolabbi vidékekről, Berettyószéplakról és az érmelléki településekről is.

 

A gazdák nemcsak a kehelyformájú koronaalakítás és vízhajtás-válogatás szabályaira voltak kíváncsiak, hanem arra is, hogy a gyümölcsösben mikor milyen talajművelési eljárásokat és növényvédelmi beavatkozásokat végez a tulajdonos. A kíváncsiság annál is inkább indokolt volt, mivel törzsvastagságuk és általános fejlettségi állapotuk alapján a szilvafák – fiatal korukra rácáfolva – a húszéves gyümölcsösök érettségét, kirobbanó termőerejét mutatták. Aztán kiderült: a titok nyitja a terület bőséges istállótrágyázásában, valamint a fák permetezése alkalmával a rovar- és gombaölő készítményekhez rendszeresen adagolt lombtrágyákban van. A sorközök évi négy alkalommal történő tárcsázásán és kombinátorozásán kívül – mely a gyommentesség mellett a csapadék hatékonyabb felvételében és hasznosításában is segíti a fákat – többféle lombtrágya is hozzájárul ahhoz, hogy a szűk, 1,5 hektáros területen osztozó 470 Stanley, Anna Spath és Ezerédes fajtájú szilvafáról a gazda évi 3040 tonnányi, étkezésre, friss fogyasztásra és lekvárfőzésre egyaránt alkalmas, kiváló minőségű gyümölcsöt szedhessen.

 

Az érszőllősi gyümölcsösből származó szilva, illetve a belőle főzött lekvárok iránt is nagy a kereslet: a házigazda családja – eladásra – komoly lekvármennyiséget főz évente, de gyakorlatilag az itt termett szilvából készül a Szilágyság-szerte ismert perecsenyi lekvár is – ismerte be Nicolae Mureșan.
A késő délutáni órákba hajló metszésbemutató és szakmai diskurzus végén a házigazda egy kis rögtönzött kóstolóra invitálta a vendégeket, ahol természetesen nemcsak a szilvalekvárral ízesített süteményt, hanem a helyi termésből készült szíverősítőt is megkóstolhatták a Partiumi Falugazdász Hálózat rendezvényére érkezett gazdák.
Huszár Antal az érszőllősi metszésbemutató résztvevőit a Partiumi Falugazdász Hálózat legfrissebb szakmai kiadványaival és a mezőgazdasági támogatásokról, pályázati lehetőségekről tájékoztató füzetével ajándékozta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában