PBMET

2023.03.27. 12:24

Készülnek a harmincéves évfordulóra

Csűry István volt királyhágómelléki református püspök, dr. Flóris István, a Határon Túli Emlékhelyért Alapítvány alapító elnöke és Tóth Géza Ivor PBMET-tag kapják az idén a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság által alapított Fényes Elek-díjakat.

Pap István

Dr. Szabó József tartott előadást

A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET) szombaton tartotta meg honismereti találkozóját. A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Bolyai-termében délelőtt 10 órától kezdődött eseményen először előadások hangzottak el: dr. Szabó József Kis Pál honvédtábornok családja és rokonsága címmel értekezett egy ma már kevésbé ismert honvéd tábornokról, dr. Vajda Sándor a Petőfi Sándor életét és halálát belengő legendákról beszélt, Ujj János Faix Jaques, az itthon elfeledett aradi fényképész címmel tartott előadást, míg Fazekas Lóránd a szamosdobi megtorlásról osztott meg információkat a jelenlevőkkel. 
Ezt Szálkai Tamás Bihar vármegye levéltárának átszervezése 1849 után – Jakab Sándor levéltárnok pályája című előadása követte, majd Bélfenyéri Tamás Várad Anjou-kori püspökei című könyvének ismertetőjére került sor.

Közgyűlés

Kora délután tartották meg a PBMET közgyűlését. Dukrér Géza elnök ismertette a szervezet tavalyi tevékenységnaplóját, melyből többek között kiderült, hogy készülnek restaurálni a nagyváradi Ady Endre-szobrot. Majd a pénzügyi, illetve az ellenőrző bizottság beszámolója következett. Szó esett az idei évre tervezett programokról is: a PBMET-nek lesz egy tevékenysége április 18-án a Műemlékvédelem Világnapján, a Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében mutatják be Makai Zoltán Akikről nem feledkezünk meg című kötetét, mely Nagyváradhoz kötődő tudósokról szól. Idén harmincéves a szervezet, ezt az évfordulót szeretnék megünnepelni a szeptember 1–3. között megtartandó XXVIII. Partiumi Honismereti Konferencián. Egy évkönyvet is ki szeretnének adni ebből az alkalomból, és szintén a szeptemberi konferencián adják majd át a Fényes Elek-díjakat. A PBMET elnöksége múlt novemberben már döntött a díjazottakról, a mostani közgyűlésen szentesítették a névsort. Ennek értelmében Fényes Elek-díjat fog kapni Csűry István volt királyhágómelléki református püspök, dr. Flóris István, a Határon Túli Emlékhelyért Alapítvány alapító elnöke és Tóth Géza Ivor PBMET-tag. A tiszteletbeli tagságot dr. Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora kapja meg. A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaságnak jelenleg 96 tagja van a partiumi megyékből és Magyarországról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában