Ítélet

2023.03.05. 15:54

Kártérítések a Hexi Pharma-ügyben

A Nagyváradi Megyei Kórház több mint 1,3 millió lej kártérítésben fog részesülni, azt követően, hogy hígított fertőtlenítőszereket kapott a Hexi Pharma cégtől.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Több mint 1,3 millió lejes kártérítést kap a Nagyváradi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház, miután pénteken jogerős döntést hozott a bukaresti fellebbviteli bíróság a Hexi Pharma-ügyben. A kórház egyike annak a mintegy húsz kórházi egységnek, amelyek polgári jogi kártérítést követeltek, miután a Hexi Pharma cég hígított fertőtlenítőszereket szállított nekik. Az információ a Fővárosi Fellebbviteli Bíróság pénteki ítéletében jelent meg, amely hat évig tárgyalta az ügyet, emiatt a per összes vádlottjának tettei elévültek, tehát megúszták a börtönt. A Hexi Pharma azonban köteles kártérítést fizetni több kórháznak is. Ezek közül a nagyváradi kórház kapja az egyik legnagyobb összeget, egészen pontosan 1.361.320 lejt. A pénteki ítélet értelmében a legnagyobb kártérítési összeget, 2,7 millió lejt a Botosányi Mavrocordat Sürgősségi Klinikának kell fizesse a cég, és szintén jelentős összeget, 2,1 millió lejt kell fizessen a Maros Megyei Kórháznak, illetve 1,4 millió lejt a Fundeni Klinikának.

Mint ismeretes, a Hexi Pharma cég volt a főszereplője a hígított fertőtlenítőszerek botrányának, melyet a GSP/Libertatea újságírói robbantottak ki. A sajtóleleplezések nyomán indult ügyészségi vizsgálatok során kiderült, hogy a Hexi Pharma 2012 és 2016 között több mint 300 kórházi egységnek adott el az országban a bejelentett koncentrációhoz képest tízszeresen hígított fertőtenítő szereket. Az ügyészek a betegségek elleni küzdelem meghiúsításával és termékhamisítással vádolták a céget.

Vizsgálat

Közvetlenül a botrány kirobbanása után a váradi megyei kórház akkori igazgatója, Gheorghe Carp a Bihoreanul hetilapnak nyilatkozva elmondta, hogy mind a Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA), mind pedig a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) tájékoztatást kért a megyei kórháztól a fertőtlenítők beszerzéséről. „Mindkét intézménynek elküldtük a keretszerződések és a fertőtlenítőszerek beszerzésére vonatkozó összes szerződés, illetve az összes számla és fizetési megbízás másolatát” – tudatta akkor Carp. Elmondása szerint 2006-tól addig az időpontig a megyei és a városi kórháznak volt keretszerződése a Hexi Pharmával, összesen 1,604 millió lej értékben vásároltak fertőtlenítőszereket ettől a cégtől. Egyébként nem a megyei kórház volt az egyetlen Biharban, amely fertőtlenítőket vett a Hexi Pharmától, de mint azt akkoriban dr. Daniela Rahota, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője nyilatkozta, a megyében egyetlen egészségügyi intézményben sem okozott gondot ezeknek a fertőtlenítőknek a használata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában