Életút

2023.02.12. 13:41

Nagy sikerű Tamás Gábor-koncert Margittán

A margittai református templom adott otthont múlt csütörtökön a könyvbemutatóval egybekötött Tamás Gábor-koncertnek. A várakozásnak megfelelően az előadóművész népszerűsége volt a garancia arra, hogy telt házas rendezvény legyen. Margitta az erdélyi/partiumi koncertsorozat egyik fontos állomása volt.

Szőke Ferenc

Rövid istentiszteleti résszel kezdődött az esemény, melyen az igét a házigazda, Kovács Gyula lelkipásztor hirdette. Ezt követően köszöntötte a Magyar Kultúra Lovagja címet és a Magyar Arany Érdemkeresztet elnyerő előadóművészt, Tamás Gábort, illetve Szucher Ervin marosvásárhelyi újságírót, aki Csak a szívünkben nem száll az idő címmel írt könyvet az előadóművész életútjáról. A kötet bemutatására a koncert előtt került sor, melynek keretében Kovács Gyula röviden méltatta az előadóművész kulturális és jótékonysági tevékenységét. Mint elhangzott, 1994-es hazai színpadokra való visszatérése óta fellépéseivel a közönséget, karitatív cselekedeteivel a rászorulókat örvendeztette meg. Az életpályájáról szóló könyvnek is óriási sikere van, melynek bizonyítéka az, hogy a kötetbemutatóval összekötött koncertekből eleinte mindössze négyet terveztek, jelen pillanatban pedig a 113-nál tartanak. Eredetileg négy nagyvárosra gondoltak, de kiderült, hogy a kisebb közösségekben még nagyobb igény van rá. Ezért igyekeznek ezeknek a meghívásoknak eleget tenni.

 

Zárszavában a lelkipásztor köszönetet mondott a meghívás elfogadásáért és átadta a szót a könyv szerzőjének, Szucher Ervinnek, aki ízelítőt nyújtott annak tartalmából az egybegyűltek számára. Nem mélyült el a témában, csak a figyelemfelkeltés határáig jutott el. Elmondta, hogy a könyv megszületését hároméves beszélgetés előzte meg, mely tulajdonképpen egy hosszú interjút tartalmaz. Ez által vázolja fel Tamás Gábor életpályáját, gyerekkorától a jelenig. Az írást fotók színesítik, a végén pedig fellelhetők a más újságírók tollából származó, az előadóművészről szóló cikkek. Közöttük van a 2008-as nagyváradi fellépésről az erdon.ro-n fellelt, Nagy Anikó által jegyzett cikk is. A lemezei – közöttük sok arany és platina – is felsorolásra kerültek. Érdekes, olvasmányos írás, mely mellé egy ajándék CD is járt.

 

Ezután Tamás Gábor köszöntötte az általa „csodálatosnak” nevezett közönséget. Örömét fejezte ki a telt ház miatt. „Engedélyt kértem a tiszteletes úrtól arra, hogy tapsolhassanak, mivel nekem a kopogtatás nagyon fura. Ezt megkaptam, így nyugodtam megtapsolhatók az énekszámok, ha tetszik önöknek. Nem hiszem, hogy a Jóisten megharagudna ránk, ha örömünket így fejezzük ki, ezen a csodálatos estén” – fogalmazott. Ezután beszámolt a visszatérése utáni időszakról, fellépéseiről és arról is, hogyan született meg a most bemutatott önéletrajzi írás. Ezután interaktív rész következett, mivel válaszolt a közönség soraiból feltett kérdésekre, majd a koncert, melyen legismertebb számait adta elő. A válogatásból kiderült, hogy nem feledte szülővárosát, Kolozsvárt, és az is, hogy a szülőföldjéhez való ragaszkodása, szeretete megmaradt, bár lakóhelye 1976 óta Svédország. Kiköltözését az akkori politikai helyzet indokolta, viszont mindig szeretettel jön „otthonról haza”. Kívánságkosár zárta az estet, melynek során a közönség által kért számokat énekelte el Tamás Gábor. Ezekbe, kérésére, alkalmanként a közönség is bekapcsolódott. A koncert hatalmas sikert aratott, vastapssal nyilvánított érte köszönetet a közönség.

 

A házigazda javaslatára zárásként közösen énekelte az előadóművész és a közönség nemzeti imánkat, melyet a publikum spontán módon „megtoldott” a Székely himnusszal. A kezdeményezőnek ezért a gesztusért a művész egy ajándék CD-t adott. A koncert után a könyvet és a CD-ket meg lehetett vásárolni, az előadóművész és a szerző pedig dedikálta ezeket.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában