Program

2023.01.17. 09:24

Román kultúra napja a váradi Euro Foto Art Nemzetközi Egyesületnél

Fotó: Tóth Magdalena

Az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesületnél is megemlékeztek a román kultúra napjáról: január 15-én, vasárnap 11 órától a Körösvidéki Múzeum és az Emanuil Gojdu Főgimnázium partnerségében, valamint a Summit Agro Romania támogatásával a tanintézmény diákjainak, illetve az iskolában működő fotóklub tagjainak szerveztek kulturális eseményt. A rendezvény első mozzanataként dr. Cristina Liana Pușcaș körbevezette a diákokat a vár épületében, ismertetve számukra az épület történetét. 
A továbbiakban Tóth István fotóművész beszélt a román kultúra napjának hivatalossá tételéről. „Örömmel tölt el, hogy én is hozzájárulhattam ehhez a kezdeményezéshez akkor, amikor a határon inneni és túli román fotóművészek első kiállításának támogatását kértem, és 2005-ben átadtam Mona Musca akkori kultuszminiszternek e nap hivatalossá tételének írásos kezdeményezését” - jegyezte meg a fotóművész, aki ezt követően bemutatta az Euro Foto Art Galéria aktuális kiállítását. A rendezvényen egyúttal megnyitották a XI. Szathmári Pap Károly Nemzetközi Fotóművészeti Fesztivált, amely keretén belül több eseményt szerveznek a román, illetve a magyar kultúra napja alkalmából. A vasárnap délutáni rendezvényen részt vett az Emanuil Gojdu Főgimnázium igazgatója is, Anca Mile. Végezetül Thurzó Sándor József brácsaművész Ciprian Porumbescu Balada, Corneliu Torsan Moment zglobiu és Hilda Jelea Din drâmboaie című zeneműveit adta elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában