Koncert

2023.01.24. 14:34

Filharmónia-koncert lesz a neológ zsinagógában a holokauszt-emléknap alkalmából

A nagyváradi filharmónia január 26-án, csütörtökön 19 órakor soron következő koncertje a holokauszt nemzetközi emléknapja előtt tiszteleg. Ezúttal nem a zeneintézmény székhelyén, hanem a nagyváradi neológ zsinagógában (Kossuth/Independenței utca) lesz a hangverseny, melyet most a filharmónia fúvósegyüttese tart. Vezényel Lorenzo Moroni, szólistaként közreműködik Szabó Erzsébet (ének) és Cristian Andrei Stanciu (hegedű).

Fotó: me

Tóth Gábor

Az ENSZ egy 2005. november 1-jei határozatával nyilvánította január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává, ez az auschwitzi koncentrációs tábor 1945-ös felszabadításának évfordulója. Ne tévesszen meg senkit, hogy a koncert valójában az évfordulót megelőző csütörtöki napon lesz. A fúvószenekar január 26-i műsora természetesen az alkalomra való tekintettel teljes egészében a zsidó hagyományú zenei repertoárból merít, mondhatni igazán széles stilisztikai és idősávból, mert lesz itt egészen mélyen gyökerező népi és vallásos zsidó énektartalom is, némelyik egészen friss, kortárs alkotói szemléletben fúvószenekarra alkalmazva, de a jellegzetesen zsigerből síró zenéjű egyéni lélekfájdalom mellett a közösségi magával sodró életöröm is hangot kap, például a pezsgő lendületű jiddis muzsikában, az elmaradhatatlan klezmerben.
A koncert címe Shalom chaverim (Béke veletek barátaim). Ajánljuk ismételten azoknak is, akik már hallották ezt a műsort, de főként azoknak, akik még nem. Egy-két kisebb eltéréstől eltekintve ugyanis szinte szóról szóra, azaz hangról hangra ugyanezt a koncertet hallgathatta meg az, aki esetleg megfordult tavaly június 25-én délután a Szent László Napokon a várban, vagy mondjuk éppen egy éve, 2022. január 27-én a pandémiás korlátozások közepette is volt a filharmónia akkor is a holokauszt-emléknap előtt tisztelgő fúvószenekari előadásán.
A tavalyiakhoz képest a koncertprogramban üdvözlendő egy friss hozzáadás, Fodor Éva Izraeli népdalok (Israeli Folk Songs) c. szerzeménye, melyben az alkotó marokkói, tunéziai, jemeni zsidó közösségek két kiszemelt népdalát dolgozza fel. Fodor Éva Szatmárnémetiben született 1979-ben, családjával 1988-ben emigráltak Izraelbe. Később Németországban, Karlsruhéban végezte el a zeneakadémiát, jelenleg az oboista, dirigens, kortárs zeneszerző hölgy ugyanitt tanít, illetve mellette az esseni művészeti egyetemen is.
A holland Kees Vlak (1938–2014) a modern zsidó állam előtt tisztelgő Israel Shalom c. rapszódiája nyitja a koncertet egy Tel-Aviv-i Purim örömünnep hangulatával, majd a műben a különféle szláv, balkáni, negevi beduin zenei kitekintők után egy a Siratófalnál való elmélkedés is hangot kap. A kortárs angol Philip Sparke (sz. 1951) Klezmer-karneválja következik (tartalmilag a Choson kale mazel tov, Freylekh, Sherele c. dalok feldolgozásával). Lászlóffy Zsolt hangszerelésében, Szabó Erzsébet énekével szól ezután három klezmer-dal: Yosl, Yosl, Ale Brider, Abi Gezunt. Következik Fodor Éva már említett műve, az Izraeli népdalok, majd Cristian Andrei Stanciu hegedűszólójával John Williams filmzene-részlete, a Schindler listája c. mozi ismert főtémája. A holland Johan de Meij (sz. 1953) tollából a Klezmer klasszikusok c. összeállítás szól, majd John Book muzsikája, a Hegedűs a háztetőn ismert musical egyvelege. A sort folytató népszerű dalt, a Bei mir bistu shein címűt valószínűleg már senkinek nem kell külön bemutatni, eztán jön a Rumania, Rumania!, egy vidám nóta arról, hogy fehéroroszországi szerzője – Aaron Lebedeff (1873–1960) – micsoda remek helynek tartotta ittjártakor a korabeli Romániát, a jó bor, tánc, szép szakácsné és finom túrós puliszka okán. A műsort Philip Sparke Három klezmer-miniatúrája zárja, ami igazából négy dallamot dolgoz fel: Sham Harei Golan, Nigun Shel Yossi, Tumbalalaika, Hava Nagila.
Említsük meg újra röviden a koncert főszereplőit is: az 1998 óta Nagyváradon élő észak-itáliai Lorenzo Moronit, a filharmónia kürtszólam-vezetőjét, egyben a fúvósegyüttes irányítóját, a szabadúszó énekes Szabó Erzsébetet, a nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Iskola egykori végzettjét (2000), aki nemcsak a váradiakat, de számos óceánjáró luxushajó közönségét is lehengerelte már világszerte énekével, valamint a hegedűs Cristian Andrei Stanciut, a filharmónia szimfonikus zenekarának tagját.
Jegyek válthatók a filharmónia pénztáránál vagy online a bilete.ro oldalon, a filharmónia további internetes elérhetőségei: filarmonicaoradea.ro, facebook.com/filarmonicaoradea.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában