Javítás

2023.01.19. 14:01

Felújítás alatt a nagyszalontai Magyar Ház

A civil szervezetek otthonául szolgáló épület tetőszerkezetét a nyár során javították, azonban a pénz nem volt elég a színpad fölötti rész cseréjére, ott most is beázik az épület.

ERDON-összeállítás

A nagyszalontai Magyar Ház épülete 1903 óta ad teret a kulturális eseményeknek. Eredetileg úri kaszinónak épült, évtizedekig könyvtár, játékterem, olvasó és társalgó, előadások és bálok rendezésére alkalmas díszes nagyterem várta itt a közönséget. Később a szakszervezeti klubnak adott otthont. A rendszerváltást követően az RMDSZ által nyerte el mai funkcióját, évtizedek óta a civil szervezetek tevékenységéhez biztosít teret, így lett a Magyar Ház az a biztos hely Nagyszalontán, ahol Arany János nyelvén szólhat bárki, mert szavait mindenki megérti.

 

Az épület ellenállt az idők viharának az elmúlt rendszerben, belső felújítását követően megszépült termeivel várja a szórakozni, vagy ügyeket intézni betérőket. Sajnos azonban a tetőszerkezete is javításra szorul, s a munkálat költségei igen tetemes összegre rúgnak.

A ház megmentése érdekében összefogott a város apraja-nagyja és segítségül sietett az RMDSZ is. Téglajegy-akcióval 13.080 lejjel indult a felújítási alap, melynek során helyi vállalkozók és magánszemélyek adakoztak. A központi RMDSZ Kelemen Hunor elnöknek, valamint Balázs Attila ügyvezető elnöknek köszönhetően 50 ezer lejjel támogatta Nagyszalontát, a Bihar megyei RMDSZ Cseke Attila elnök és Szabó Ödön ügyvezető elnök révén 20 ezer lejjel segítette a felújítást. Az így összegyűlt pénz még nem lett elég az egész munkálatra, azonban mégis elkezdték azt, hiszen ennek köszönhetően az impozáns épület jelentős része fölött biztonságos a tetőszerkezet, nincs beázás a termeknél. Sajnos a színpad fölötti részt egyelőre nem sikerült megjavítani, anyagi alapok híján, eső idején ott bizony szükség van a vedrekre. A téglajegy-akció folytatódik, a létesítmény működtetői ezúton is kérnek mindenkit, hogy támogassák továbbra is a felújítást, hiszen nagyon fontos lenne megjavítani a tetőt a színpad fölötti szakaszon is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában