Munkálatok

2023.01.22. 18:35

Építkezések a Rulikowski temető új parcelláinál

Törött sírkövekkel tarkított sárhegy éktelenkedik a nagyváradi Rulikowski temető új, Ceyrat utca felőli parcelláján. A kiábrándító látvány az ottani építkezések miatt keletkezett.

Forrás: Facebook/Kiss József

ERDON-összeállítás

Az elmúlt napokban kellemetlen látvány fogadta azokat a váradiakat, akik kilátogattak a Rulikowski temetőbe és eljutottak az új parcellák közelébe. A közösségi oldalakon terjedő fényképeken az látszik, hogy a már meglévő sírok és a temető Ceyrat utcai kerítése által határolt helyen egy több méter magas föld- és sárdomb éktelenkedik, amelyen törmelékek, levágott ágak, és ami a legszomorúbb, törött sírkövek vannak. Liviu Andrica, a temetőt is üzemeltető közterület-fenntartó igazgatója az Ebihoreanul portál kérdéseire válaszolva elmondta, hogy több munkálat is zajlik a környéken, ennek – ideiglenes – eredménye a sárdomb. 

Forrás:  Facebook/Kiss József

A Ceyrat utcai új szektorban lévő parcellákon még mindig dolgoznak. Ott lebontottuk a régi kazamatákat, felszedtük a beton egy részét, és földet hordtunk az így keletkező mélyedésbe. Amint jött az eső, sár képződött” – fogalmazott az igazgató. Andrica felhívta a figyelmet arra, hogy a református egyház kápolnát építtet ott és a földhányás egy része a kiásott alap után keletkezett. A földhányást azért nem szállították még el, mert egyelőre ott tárolják az építkezések nyomán keletkező törmelékeket, így kerültek oda a sírkövek is. „Ott tároltuk kilenc sír elbontásából származó anyagokat. A sírhelyek bérlőinek beleegyezésével, akiknek máshol biztosítunk hasonló temetkezési helyeket, felszámoltunk kilenc temetkezési helyet, hogy a leendő kápolnához vezető ösvényt kialakítsuk” – fogalmazott. Az ösvény kialakítása miatt vágták ki az ottani fákat is, az ott maradt facsonkokat később szedik ki. „A törmelék és a föld csak ideiglenesen van a kápolna közelében. Mindent, ami ott összegyűlt, elszállítunk” – ígérte Andrica. Az igazgató hozzátette, hogy egy második sétányt is kialakítanak, ami a Ceyrat utcával köti majd össze a temetőt.

Forrás:  Facebook/Kiss József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában