Szakmai előadás

2023.01.10. 17:53

„A jó pálinka legyen az Érmellék egyik védjegye”

Nagy Botond okleveles nemzetközi pálinkabíráló tartott szakmai előadást Érmihályfalván a napokban. Az esemény szervezője Nagy László agrármérnök, a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi képviselője, társszervezője Erdei Róbert volt.

Forrás: ermihalyfalva.ro

Fotó: Balázs József Attila

BN-összeállítás

Az egybegyűlteket Nagy László köszöntötte, kiemelve: hagyományteremtő szándékkal indították útjára az eseményt, amelyen a párlatkészítő gazdák kötetlen beszélgetés keretében oszthatják meg szakmai tapasztalataikat egymással. Mint megfogalmazta, az elmúlt évtizedekben a magyar pálinkakultúrában hatalmas fordulat történt, új technológiák jelentek meg, amelyek révén ez a szegmens feltámadt, kiszínesedett. Sorra bukkantak fel az egészséges, kiváló gyümölcsből készült, valódi gyümölcspálinkák, amelyek megmérettetésre vártak. Pálinkaversenyeket, konferenciákat rendeztek, ma már alig akad olyan vidék, ahol a borversenyek mellett ne lenne pálinkaverseny is, mondta Nagy László, végezetül megfogalmazva az örök igazságot: „a pálinka adja az erőt, de azt is mondják: »egy liter sem használ jobban, mint egy pohár«, azaz a lényeg a mértékletesség”.

Fotós: Balázs József Attila / Forrás: ermihalyfalva.ro

Karsai Attila érmihályfalvi alpolgármester is üdvözölte a rendezvényen megjelenteket, reményét fejezve ki, hogy ez a távolbamutató kezdeményezés hagyománnyá válik a településen. „Szükség van az ehhez hasonló közösségépítő rendezvényekre, melyeken nemcsak érmihályfalvi gazdák, hanem az egész térség képviselteti magát, ismereteket, tapasztalatokat cserélhetnek” – fogalmazott Karsai Attila, kiemelve: jó látni, hogy a gazdák nem féltett titokként rejtegetik tapasztalataikat, hanem megosztják azokat egymással.

Nagy Botond nemzetközi okleveles pálinkabíráló szakmai előadása során érintette az új, a pálinkafőző gazdák körében elterjedt irányvonalat, a cuvée-készítést, miszerint ugyanannak a gyümölcsfélének a különböző fajtáit keverik, például akár három-négyféle szilvapálinkát. Beszélt a pálinkaversenyeken résztvevő bírák ítélkezési kulisszatitkairól, arról, hogy milyen szempontok szerint hozzák meg döntéseiket. Kiemelte a jó gyümölcsválasztás fontosságát, hiszen nem minden finom gyümölcsből lehet kiváló pálinkát készíteni. Példaként hozta fel, hogy csak egy málnafajtából érdemes pálinkát készíteni, és almából is csak öt-hatféléből lehet értékelhető nedűt főzni. Hogy az elmondottakat alátámassza, saját pálinkáiból kóstolhattak a résztvevők – elmondható, hogy a párlatok illata inkább parfümhöz közelített, mint az általában megszokott pálinka illatához. Zárásképpen kifejtette: fontos az érmelléki pálinka színvonalának tovább emelése, a jó pálinka legyen az Érmellék egyik védjegye.

Fotós: Balázs József Attila / Forrás: ermihalyfalva.ro

Nagy László ezt követően bejelentette: átadásra kerülnek a vajdasági Zentán rendezett 22. Mikulás-napi nemzetközi pálinkafesztiválon sikeresen szerepelt érmihályfalvi gazdák díjai. Elsőként Sütő Józsefet szólította, aki elnyerte a legjobb romániai pálinka készítőjének járó elismerést, továbbá 2021-es őszibarack, valamint bodzapálinkáját, idei cseresznyepárlatát ezüstéremmel, szőlőpálinkák kategóriában tavalyi fehér delaware, illetve idei vegyes szőlőpálinkáját egyaránt aranyéremmel díjazták, vegyes gyümölcs kategóriában a kökény és szilva kettősét bronzéremmel minősítették. Cioroi Gergely idei birspárlata és Irsai Olivér szőlőből készült pálinkája aranyérmet, Vilmos körte párlata bronz minősítést kapott. Sütő Árpád szilvapálinkája bronz minősítést érdemelt.

Fotós: Balázs József Attila / Forrás: ermihalyfalva.ro

 Nagy László falugazdász 2020-as cseresznyepárlata ezüst minősítést kapott. A hivatalos rész lezárásaként Nagy László további sok sikert kívánt mindenkinek, aki térségünkben a minőségi pálinkafőzés jó hírnevét öregbíti, azt ajánlva, hogy mindenki bátran jelentkezzen a különböző megmérettetésekre, amelyekből tapasztalatokat szerezhetnek a gazdák.

Fotós: Balázs József Attila / Forrás: ermihalyfalva.ro

A díjátadót a tombolahúzás követte, amelyen négy darab, Dsida Jenő-idézettel, valamint az Érmelléki Pálinkabarátok logójával ellátott pólót sorsoltak ki, majd a program zárásaként következett a vacsora, amelyhez a Dreamers zenészei szolgáltatták a kellemes melódiákat.

A cikk forrása: ermihalyfalva.ro/Balázs József Attila

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában