Programajánló

2022.12.18. 12:38

Könyvbemutató: Legyünk büszkék Érmellékre!

Forrás: hazajaroweb/YouTube

BN-összeállítás

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nagyváradi, Kálvin János utca 1. szám alatt található Demokrácia Központjában tartják december 22-én, csütörtökön 17 órától a jelenleg Svédországban élő szerző, dr. Madarassy Enikő Legyünk büszkék Érmellékre! – Érmellék nyelvi és népi értékei című könyvének bemutatóját.

A kiadvány szerzője az erdélyi születésű dr. Madarassy Enikő, aki jelenleg a Skandináviai Magyarok Kulturális és Tudományos Társaságának az elnöke, a Stockholmi Magyar Ház Közösségnek alelnöke és a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének vezetőségi tagja.

„A szerző meggyőz arról, hogy tájegységünk értékeinek megőrzése és továbbadása lelkiismereti kötelességünk! Az író szándéka szerint a könyv az Érmellék hatvannégy településének íródott, azonban természetesen ennél jóval szélesebb körű érdeklődésre tarthat, és reméljük, tart is majd számot, hiszen az Érmellék az egész partiumi régió számára példaképül szolgáló tájegység. Többek között ennek helyi hagyományairól, ránk maradt emlékeiről, tájszavairól és népzenei, népmesei kincseiről szól ez az írás, amelynek nem titkolt célja, hogy ne csak megismertesse, hanem megszerettesse velünk, olvasókkal ezt a sokak által oly kevéssé ismert és sokszor alulértékelt kistérséget. A könyv arra szeretné ösztönözni a tájszavakat még aktívan beszélőket, hogy használják bátran ezeket, és legyenek büszkék arra, hogy értékmentő szerepet töltenek be! (…) A könyv a Skandináviai Magyarok Kulturális és Tudományos Társaságának (SMKTT) kiadványaként jelent meg, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által” – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott tájékoztatóban. Akit érdekel, e-mailen megkaphatja a könyv PDF-változatát, eziránti szándékukat jelezhetik az SMKTT következő elérhetőségén: albt.svedorszag@gmail.com.

Szeretettel vár minden érdeklődőt a rendezvény szervezője, az Érmelléki Gazdák Egyesülete.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában