Könyvbemutató

2022.12.18. 13:59

„Gyönyörű életrajz” honismeretről és műemlékvédelemről

A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET) szervezésében péntek délután a nagyváradi Léda-házban bemutatták Dukrét Géza: Honismeret. Válogatott írások, előadások című könyvét, mely a Partiumi füzetek sorozatának 93. kötete. Közreműködött szavalatokkal Meleg Vilmos színművész.

Ciucur Losonczi Antonius

Az érdeklődőket – kiemelten Botházy Nándor alprefektust, Gy. Balogh Lászlót és Lázár Tibort, az EKE ’91 Nagyvárad elnökét, illetve alelnökét – Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET) vezetője köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy a rendezvény számára három szempontból is ünnep: egy könyvbemutató mindig az, közeledik a karácsony, és hosszú idő után jelent meg ismét gyűjteményes válogatása.

Mihálka Nándor régész, ifjúsági alelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiadvány tulajdonképpen több mint három évtizednyi munka összefoglalója, melyet négy nagyobb fejezetre lehet bontani: honismeret, műemlékvédelem, jeles személyiségek biográfiája és turizmus, mely területek szegmensei a szerző életútjának, kutatásainak. A műemlékvédő szakemberek nemcsak óvják, védik, kutatják a műemlékeket, hanem egyfajta reklámarcai is ezeknek, és Dukrét Géza volt az első, aki kiállt a nyilvánosság elé, figyelemfelkeltő írásokat közölt. Neki köszönhetően számos vár, kastély, kúria és romtemplom menekült meg a pusztulástól. Az ő érdeme is, hogy az Érmelléken és Dél-Biharban kisnemesi lakok nem váltak az enyészet martalékává, egy adott település szégyenfoltjává, hanem napjainkban tájházként vagy falumúzeumként működnek, magyarázta Mihálka Nándor. Hozzátette: nem elég ugyanis valamit csak felújítani vagy renoválni, hanem rendeltetést is kell adni neki. Rossz példa erre a nagyváradi vár, melynek fenntartása hét évvel a korszerűsítése után is gyermekcipőben jár.

 

Makai Zoltán villamosmérnök, műemlékvédő „gyönyörű életrajznak” nevezte a könyvet, utalva arra, hogy Dukrét Géza már a PBMET és az EKE megalapítása előtt, földrajztanárként is foglalkozott a korábban felsorolt témákkal. Megjegyezte: különösen tetszik neki, hogy megemlékezett olyan személyiségekről, mint Fényes Elek, Györffy István, Biró József, K. Nagy Sándor és Bunyitay Vince, hiszen az ő példájuk révén érhetünk el mi is sikereket. Ugyanakkor az is elismerést érdemel, hogy a szerző nem feledkezett meg a kalendáriumok és évkönyvek művelődés- és helytörténeti szerepéről, fogalmazott Makai Zoltán.

Dukrét Géza kifejtette, hogy jövőre lesz 30 éves a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság, ezért is gondolta, hogy összefoglalja az ezzel kapcsolatos tevékenységét. Számtalan írása jelent meg, beszéde hangzott el az elmúlt három évtizedben, ezért ezeknek csak egy része fért bele a kiadványba. Az eredeti szövegek kerültek be, és ez jelezve van minden anyag végén azért, hogy ne tévesszen meg senkit, ha esetleg egyes adatok, leírások már túlhaladottak.

A válogatás a Varadinum Script Kiadó gondozásában jelent meg, az RMDSZ, a Varadinum Kulturális Alapítvány és a PBMET támogatásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában