Kórustalálkozó

2022.12.28. 08:12

Adventi ökumenikus kórustalálkozó Margittán

A margittai RMDSZ XI. alkalommal rendezte meg december 20-án az adventi ökumenikus kórustalálkozót, melyen az egyházak kórusai nyújtottak ráhangolódást karácsony ünnepére.

Szőke Ferenc

Az esemény ötletgazdája több mint egy évtizeddel ezelőtt a Margittai Ifjak Köre volt, főszervezői pedig a szervezet akkori vezetői, Demián Zsolt és Botos Sándor. A későbbiekben az RMDSZ vette át a rendezés szerepét, Demián Zsolt alpolgármester főszervezésével. Főtámogató a Horváth János Társaság és a Margittai Ifjak Köre volt. Idén a margittai katolikus és református egyház kórusa, valamint a magyarkéci református egyház kórusa tudott eleget tenni a meghívásnak. Az évek során szinte valamennyi felekezet kórusa színre lépett már Margittáról és környékéről, magyar és román nyelvűek egyaránt. Az eseménynek a művelődési ház adott otthont, és igen szépszámú közönség volt jelen.
Megtisztelte jelenlétével a találkozót Kőrösi Viktor Dávid, Magyarország kolozsvári konzulátusának vezető konzulja is, aki visszatérő vendég a margittai kulturális eseményeken. Elsőként a műsorvezető, Tímár Dóra, a magyar iskola diáktanácsának alelnöke köszöntötte a kórusokat és a közönséget, majd Kőrösi Viktor Dávidot szólította a mikrofonhoz, aki megköszönte a meghívást, majd a közösségfejlesztő és erősítő rendezvények fontosságát, hasznosságát emelte ki. „Erdélyben az egyházhoz tartozás a nemzethez tartozást is jelenti. Ha szorosan kötődünk felekezetünkhöz, akkor nemzetünkhöz is szorosabban kapcsolódunk, hiszen magyarságunk alapja, hogy hiszünk Istenünkben és hozzá magyarul imádkozunk. Azt kívánom, hogy a mai rendezvény ennek a közösséghez tartozásnak legyen egy erősítő motívuma, hogy még szilárdabban álljunk azon a talajon, melyet őseinktől örököltünk” – fogalmazott a vezető konzul.
Az ünnepi beszéd után sorra színre léptek a kórusok. Bemutatott műsoruk előtt lelkipásztoraik mondták el ünnepi gondolataikat. Elsőként a Nagyboldogasszony Plébánia Laudate Dominum Vegyeskórusa mutatta be ünnepi műsorát Ambrus László kántor vezetésével. Ünnepi gondolatokat Tóth Attila Levente plébános mondott. „A betlehemi csillag az istálló fölött egy értéket jelzett, egy kincset, utat mutatott a pásztoroknak és a királyoknak, hogy elérkezzenek a Megváltóhoz. A csillag magasan állt. Azt gondolom, hogy aki a színpadon, a karzaton, a katedrán, a szószéknél vagy az ambónál áll, az értéket képvisel. Büszke vagyok a kórusokra, mert értéket képviselnek és tolmácsolnak.” Az elhangzó műveket Teleky Éva, a kórus egyik alapító tagja ismertette bemutatásaik előtt. A Magyarkéci Református Kórus fellépése előtt Mike Pál lelkipásztor mondta el gondolatait és mutatta be a kórust. Ő látja el a kórusvezető feladatát is. Igeverssel köszöntötte a jelenlévőket, kiemelve a szeretet, a békesség és a jóakarat fontosságát. „Szükségünk van arra, hogy valaki megváltson bennünket. Nem másoktól, hanem önmagunktól. A vétkeinktől, a keserűségeinktől, az ellenségeskedő szívünktől. Attól, hogy mások ellen, egymás ellen és önmagunk ellen is dolgozzunk” – fogalmazott. A fellépők sorát a Margittai Református Kórus zárta, Lőcsei László kántor vezetésével, ünnepi gondolatokat pedig Kovács Gyula lelkipásztor mondott. „Az ünnepek idején csendesedjünk el és imádjuk Istent” – fogalmazott, majd kiemelte: „Isten velünk van, nem felettünk és ellenünk, hanem velünk”.

 


A kórusok fellépése után Demián Zsolt alpolgármester elmondta: önkormányzati vezetőkként azért dolgoznak, hogy az egyházak és civil szervezetek minél nagyobb támogatást kapjanak. Ez nem mindig megy könnyen, de fontos kiharcolni. Köszönetet mondott a civil szervezeteknek a programokért, melyek több ezer embert érintett, főként gyerekeket. Beszéde után kiosztotta az okleveleket a kórusvezetőknek.
Jól sikerült, szívhez-lélekhez szóló rendezvény volt, köszönhetően a kórusok nagyszerű műsorválasztásának. Elismerés illeti a szervezőket, fellépőket, főtámogatókat egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában